2010. március 4., csütörtök

Élesztő

A szerves vas egyik leggazdagabb forrása. A természet csodatápanyagának tartják, és hírnevére sok mindennel rászolgált. Az élesztő kitűnő fehérjeforrás, és a természetes B-komplex vitaminok legfőbb gyűjteménye. A szerves vas leggazdagabb forrása és az ásványi anyagok, a nyomelemek és aminosavak valóságos aranybányája. Úgy tartják, hogy ha lecitinnel kombinálják segít a koleszterinszintet csökkenteni, elősegíti a köszvény visszafejlődését, és enyhíti a neuritises fájdalmakat.

A jobb oldali fotón a pék- vagy sörélesztőgomba (Saccharomyces cerevisiae, Ascomycetes, Saccharomycetaceae) sarjsejtjeit (Dobolyi Csaba felvétele) láthatják.

Különböző eredetű élesztőket különböztetünk meg:

  • A sörélesztőt (a sörgyártás melléktermékét), néha tápélesztőnek is hívják.
  • A torula élesztőt a papírgyártásnál használt fapépen vagy a melaszban tenyésztik.
  • A tejsavón tenyésztett élesztő a tej- és a sajttermelés mellékterméke (a legjobb ízű és a leghatásosabb).
  • A folyékony élesztőt (Svájcból és Németországból) gyógynövényeken, mézmalátán és narancson vagy grépfrúton nevelik.
Kerülje az élő pékélesztőt! Az élő élesztősejtek elvonják a B-vitaminokat a belekből, és szervezetéből elrabolják az összes vitamint. A tápélesztőben az élő sejteket hővel elölték, így ezt az elvonást megakadályozták.

Az élesztőben a B12-vitaminon kívül az összes főbb B-vitamint meg lehet találni. Tizenhatféle aminosavat tartalmaz, tizennégy vagy annál is több ásványi anyagot és tizenhét vitamint (kivéve az A-, E- és C-vitamint).

Teljes értékű élelmiszernek lehet tekinteni. Mivel az élesztő, hasonlóan az egyéb fehérjedús ételekhez, sok foszfort tartalmaz, fogyasztása esetén ajánlatos az étrendet kalciummal kiegészíteni. Bár a foszfor a kalciummal együtt hat, el is vonhat a szervezetből kalciumot, és hiányt idézhet elő. Egyszerű az ellenszer: növelje a kalciumbevitelét (a kalcium-laktát jól felhasználódik a szervezetben). A B-komplex-vitaminokat célszerű élesztővel együtt szedni, hogy hatásosabbak legyenek. Együttesen úgy működnek mint egy erőmű.

Az élesztőt folyadékban, gyümölcslében vagy vízben elkeverve az étkezések közötti időkben lehet bevenni. Sok ember, ha fáradt, néhány perc elteltével úgy érzi, hogy visszatért az energiája, és ez a jó hatás órákig tart. Az élesztőt az ételfogyasztás mérséklésére is fel lehet használni. Keverje el az élesztőt kevés folyadékban, és igya meg közvetlenül étkezés előtt! Véget vet az ember nagy étvágyának, és számos kalóriától menti meg:)

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...