Mivel a vitaminok az élelmiszerekben található természetes anyagok, azok a kiegészítők, amelyeket Ön kapszulák, tabletták, porok vagy folyadékok alakjában beszed, ugyancsak az élelmiszerekből származnak. Bár sok vitamint szintetizálni lehet, a legtöbbjét mégis természetes anyagokból állítják elő.
Például, az A-vitamin rendszerint a halmájolajból származik. A B-vitamin-komplexet élesztőből vagy májból nyerik. A C-vitamin leginkább a csipkebogyóból vonható ki. Az E-vitamint általában szójababból, búzacsírából vagy kukoricából állítják elő.
Mindenkinek más az igénye, és ezért a gyártó cégek sok vitamint a legkülönbözőbb formában kínálnak:
Mindenkinek más az igénye, és ezért a gyártó cégek sok vitamint a legkülönbözőbb formában kínálnak:
- A tabletták a leggyakoribbak. Könnyebben tárolhatók, szállíthatók és hosszabb a szavatossági idejük, mint a poroknak és a folyadékoknak.
- A kapszulákat a tablettákhoz hasonlóan könnyen lehet tárolni és szállítani. Rendszerint a zsíroldékony vitaminokat, például az A-, D- és E-vitamint hozzák így forgalomba.
- A porok előnye, hogy nagy adagokban szedhetők. Egy kávéskanálnyi C-vitamin-por 4000 mg-ot is kitehet. Nincsen bennük töltő-, kötő- vagy adalékanyag, ami esetleg allergiát okozhat.
- A folyadékokat könnyen lehet italokhoz keverni. Különösen azoknak alkalmas, akik nem képesek kapszulákat vagy tablettákat lenyelni.
A zsíroldékony vitaminok, amilyenek az A-, D-, E- és K-vitamin, száraz vagy vízoldékony formában is kaphatók, és így azoknak tanácsos adni, akiknek a gyomra felfordul az olajtól, akik pattanásos vagy zsíros bőrűek, valamint akik az étrendjükből a zsírok nagy részét kiiktatták.
A zsíroldékony vitaminok megfelelő felszívódásához a táplálékban zsírra van szükség. Aki zsírszegény diétát tart, és A-, D-, E- vagy K-vitamint szed, javaslom, hogy azt száraz formában tegye.
A zsíroldékony vitaminok megfelelő felszívódásához a táplálékban zsírra van szükség. Aki zsírszegény diétát tart, és A-, D-, E- vagy K-vitamint szed, javaslom, hogy azt száraz formában tegye.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése