2009. augusztus 5., szerda

A mostoha koleszterin

Mint mindennek, a zsírnak is van jó és rossz oldala, van előnye és hátránya. Az az általános nézet, miszerint minden zsír ártalmas, bármennyire elterjedt is, egyszerűen nem igaz. És a koleszterin a legkárhoztatottabb az összes zsír között.

Gyakorlatilag mindenki tudja, hogy a koleszterin felelős lehet az arteriosclerosisért, a szívrohamokért, a legkülönbözőbb betegségekért, de nagyon kevesen tudják, hogy miért nélkülözhetetlen a koleszterin az egészségünkhöz.

A szervezet koleszterinszintjének legalább kétharmada a májban és a bélben képződik. Megtalálható az agyban, a mellékvesében, az idegrostok hüvelyében, burkában. És ha jó, akkor az nagyon jó.

  • A koleszterin a bőrben a nap ultraibolya sugarainak hatására a nélkülözhetetlen D-vitaminná alakul át.
  • A koleszterin segíti a szénhidrátok anyagcseréjét. Minél több szénhidrátot fogyasztunk, annál több koleszterin termelődik.
  • A koleszterin az elsődleges forrása az életfontosságú mellékvese-szteroid-hormonoknak, mint a kortizonnak és a nemi hormonoknak.
Az újabb kutatások kimutatták, hogy a koleszterin különbözőképpen viselkedik, attól függően, hogy milyen fehérjéhez kötődött. A lipoproteinek azok a fehérjék, amelyek a vérünkben a koleszterint szállítják. A kis sűrűségű lipoproteinek (LDL=low-density-lipoprotein) a vér koleszterintartalmának 65%-át, a nagyon kis sűrűségű lipoproteinek (VLDL=very-low-density-lipoprotein) a 15%-át transzportálják, és feltehetően ezek függenek össze a szívbetegséggel. A nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL=high-density-lipoprotein) azonban, melyek a koleszterin 20%-át szállítják, úgy látszik, ellentétes hatásúak. A HDL főleg lecitint tartalmaz, amelynek detergens hatása feltöri a koleszterint, és így könnyen szállíthatja a vérrel anélkül, hogy eltömítené az artériákat. Elvileg minél több valakinek a HDL-je, annál kisebb az esélye arra, hogy szívbaj tünetei fejlődnek ki.

Érdekes megjegyezni, hogy a nőknek, akik átlagosan 8 évvel tovább élnek, mint a férfiak, magasabb a HDL-szintjük, és meglepő módon ugyanez a helyzet a mérsékelt alkoholistáknál is.

Említésre érdemes, hogy az USA-ban, ahol ma fele annyi tojást fogyasztanak, mint 1945-ben, a szívbaj előfordulása mégsem csökkent ezzel összehasonlítható mértékben. Hiába tartják veszélyesnek a tojást, a tojás nélküli étrend ugyanolyan veszélyes lehet. A tojásban nemcsak a legtökéletesebb összetételű fehérje található, hanem lecitint is tartalmaz, ami elősegíti a zsír felhasználását. A legfontosabb, hogy növeli a HDL-szintet!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...