A lisztek, tészták körül nagy vita van. Sokan szidják a tésztákat, a kenyeret, mert üres energia, szénhidrát, ami ugye hizlal, nem laktat, evés után alig egy órával már éhes vagy. Lexikonunkkal szeretnék eloszlatni néhány tévhitet a lisztekről, tésztákról, e mellett pedig, reméljük új információkat is sikerül átadnunk olvasóinknak.
A lisztek kódolásával kezdeném, mivel ezzel kapcsolatban kaptam a legtöbb kérdést. Minden liszt zacskóján találhatunk egy betűkombinációt és egy számot; pl. BL 55. Mit is jelöl ez a szám?
Ez a szám az adott termék hamutartalmának százsorosát jelenti, ugyanis a búza- és rozsőrlemények hamutartalma a technológiai folyamatra, a termék minőségére jellemző mutató szám. Igen, jól olvastátok hamutartalom. Tehát, a termék elégetése után maradó hamuról van szó.
Most akkor jöjjenek a betűk. Mint azt láthatjátok a csomagoláson, általában kettő darab betűről van szó, de előfordulhat három vagy négy betűből álló kombináció is. A betűk a liszt ún. fogósságára utalnak:
- L-nem fogós,
- F-fogós,
- FF-kétszerfogós,
- FFF-háromszorfogós
A „fogós” szakkifejezést a németből vettük át. Eredetileg „griffig”, azaz jó fogású. Az első betű pedig, a magyar elnevezést jelöli. BL = nem fogós Búza liszt.
A következő kódokkal találkozhattok a vásárlásaitok során:
- BL-55: finom(búza)liszt,
- BL-80: fehér kenyérliszt,
- BL-112: félfehér kenyérliszt,
- BFF-55: rétesliszt,
- AD: búzadara,
- GL-200: Graham liszt;
- TL-50 (vagy BFFF-50): tésztaipari liszt,
- DSL: durum simaliszt,
- TDD: tésztaipari durum dara,
- TBL-70: fehér tönköly(búza)liszt,
- TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly(búza)liszt,
- RL-60: fehér rozsliszt (rozsláng),
- RL-90: világos rozsliszt,
- RL-125: sötét rozsliszt,
- RL-190: teljes kiőrlésű rozsliszt.
Miután megvan a lisztünk – és nem használjuk föl azonnal – nagy gondosságot kell fordítanunk a tárolására, mivel a közhiedelemmel ellentétben, a liszt, igenis megromolhat. A megromlott liszt alatt nem azt értjük, hogy beleköltözött valamilyen bogár, netán étkezési molylepke!
A romlott lisztek emberi étkezésre alkalmatlanok, nem szabad azokat felhasználni! |
Tehát a romlott liszt lehet:
- Dohos: felismerhető a szagáról
- Penészes: rossz szaga van és besötétedik
- Avas: szúrós szagúvá válik a liszt
Lexikonunk második részében a különféle őrleményekről lesz szó. Hiszen megkülönböztetünk:
- Búzaőrleményeket
- Rozsőrleményeket
- Kukoricaőrleményeket
(A cikkben szereplő szakmai anyagok, kódok, jelölések teljes összhangban vannak a Magyar Élelmiszerköny, azaz a Codex Alimentarius Hungaricus adataival.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése