A burgonyát sötét helyen kell tárolni. Fénytől védett, papírzsákban vagy sötét tárolóban tartott burgonyát használjunk fel. A gumók zöld részeit vágjuk le, a zöld példányokat dobjuk ki.
Hozzávalók négy személyre
- 600g burgonya
- só, frissen őrölt bors
- 100g reszelt ementáli sajt
- 2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint lehet több is)
- 40g vaj
- 250g tej
- 250g tejszín
- 1ek búzakorpa
A burgonyát meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, és géppel 2-3 milliméteres szeletekre vágjuk, vagy reszeljük. Sózzuk, borsozzuk, majd a sajt egy részét hozzáadjuk.
A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk és összezúzzuk. Egy nagy, lapos tűzálló tálat kizsírozunk, és feléig belerétegezzük a burgonyaszeleteket. A tejet és a tejszínt elkeverjük a fokhagymával és a korpával, és annyit öntünk belőle a burgonyára, hogy ellepje.
Rárétegezzük a maradék burgonyaszeleteket, leöntjük a tejes-tejszínes fűszerrel, rászórjuk a maradék sajtot, majd meghintjük a maradék vajjal. 200 Celsius fokra (gázsütő 3. fokozat, légkeverős sütő 180 Celsius) előmelegített sütőben ~1 óra alatt aranysárgára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése