2010. május 19., szerda

Riboflavin

B2-vitamin mikroszkopikus képe
Ismertebb nevén B2-vitamin, de G-vitaminként is ismert. Szintén vízoldékony vitamin, mely könnyen felszívódik. A kiürített mennyiség mindig a szervezet igényeitől függ, és fehérjeveszteséghez társulhat. A többi B-vitaminhoz hasonlóan a szervezetben nem tárolódik és rendszeresen pótolni kell vagy táplálékkal vagy vitaminkészítménnyel. A mennyiségét milligramban (mg) mérik.

A tiaminnal ellentétben hő, savak vagy oxidáció hatására nem megy tönkre. Az egészséges felnőtt számára 1,2 - 1,7 mg a javasolt napi felvétel mennyisége. Ennél kissé többet ajánlanak terhes és szoptató nőknek. Stresszállapotban megnő a B2-vitamin szükséglet. Amerikában a riboflavin hiánya fordul elő leggyakrabban.

B2-vitamin molekulaszerkezete

Miben segíti a szervezetet?

Jó hatással van a növekedésre és a szaporodásra. Egészséges tőle a bőr, a köröm, és a haj. Elősegíti a pállot száj, ajak és nyelv gyógyulását. Javítja a látást, mérsékli a szem kifáradását. Egyéb anyagokkal együtt közreműködik a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék anyagcseréjében.

Hiánybetegsége
  • Ariboflavinosis (a száj, az ajak, a bőr és a nemi szervek károsodása)
Hiánytünetei lehetnek
  • szédülés
  • szembántalmak
  • gyomor- és bélbántalmak
  • a száj kipállása és berepedezése
  • visszamaradás a növekedésben
  • dermatitis (bőrgyulladás)
  • hüvelyviszketés
Legfőbb természetes forrásai
  • tej
  • máj
  • vese
  • élesztő
  • sajt
  • leveles zöldfőzelékek
  • hal
  • tojás
Készítmények

Kis- és nagyhatású készítmények ismeretesek - leginkább 100 mg-os adagokban. A B-vitamin-komplex többi tagjához hasonlóan leghatásosabb egyéb vitaminokkal kiegészített formulációban. Leggyakoribb napi adagja 100 - 300 mg. Magyarországon hivatalosan B2-vitamin-készítmény nincs.

Toxicitás

Toxikus hatása nem ismert. Nagyobb adagja esetleg viszketést, zsibbadást, égető vagy szúró érzést válthat ki.

Ellenségei
 
A fény - különösen az ibolyántúli fény - és a lúgok tönkretehetik a riboflavint. Átlátszatlan tejesedények védik a riboflavint, amely el szokott bomlani az átlátszó üvegben tartott tejben. Egyéb természetes ellenségei:
  • a víz (főzés és forralás közben kioldódik a vízbe)
  • a szulfa-gyógyszerek
  • az ösztrogének
  • az alkohol
A bejegyzés NEM orvosi tanács! Csupán, étrendi javaslat és tájékoztatás! Minden alkalommal konzultáljon orvosával és gyógyszerészével!!!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...