2010. május 25., kedd

Fogyókúra vagy diéta?

Szépség és egészség összetartozó fogalmak. És ugyan ki ne szeretne szép és egészséges lenni? Meggyőződésem és tapasztalatom, hogy még az erősebb nem képviselői is többet adnak rá, mint amennyit bevallanak.

Sokan küszködnek fölös kilókkal, és e miatt végigkoplalnak, -szenvednek megannyi, csalhatatlannak vélt fogyókúrát, hogy aztán annak végeztével fellélegezve rávethessék magukat a tiltott csemegékre. És akkor nemcsak a kínkeservesen leadott kilók jönnek vissza, hanem újabbak is. Ezzel, meg is valósul az úgynevezett jojó effektus. Ráadásul a fogyás-hízás, fogyás-hízás periódus következtében megjelennek a striák, aminek egyetlenegy nő sem örül.

Ebből is látszik, de sokan saját magukon is tapasztalhatták már, hogy ezeknek az úgynevezett kiéheztetős fogyókúráknak semmi értelmük, ráadásul, pont az ellenkezőjét fogjuk elérni, mint amit akarunk. A szervezet kiéheztetését az egészségünk is megsínyli, mivel immunrendszerünk legyöngül. Feltétlenül fontos lenne a vitaminok, ásványi anyagok pótlása egy-egy drasztikusabb fogyókra alkalmával. A legcélszerűbb pedig az lenne, ha nem fogyókúráznánk, hanem diétáznánk. Méghozzá értelmesen, esetleg egy táplálkozási szakember véleményét kikérve.

Lehet, hogy ebben az esetben nem egy gyors és látványos fogyást érnénk el, de tartósat! És mi a fontosabb? Szerintem az, hogy egészségünket megtartva fogyjunk le, majd a ledobott súlyt ne hízzuk vissza mindjárt az első héten. Még akkor is ez a jobb megoldás, ha türelmetlenek vagyunk és gyors sikert akarunk!

A táplálkozástudomány keresi az emberi test ideális "üzemanyagát". Azt kutatja, hogy milyen táplálkozás mellett tökéletes az egészségünk és ideális a testsúlyunk. A táplálkozástudományban komoly viták zajlanak, sok kérdésben meglehetősen nagy a nézetkülönbség. Ebből kifolyólag több diétát is ismertetünk oldalainkon az Atkins-diétától kezdve a Scarsdale-diétán át egészen a Zen-féle diétáig.

Ugyanakkor, nem szabad elfelejteni, hogy minden ember más és más. Mindenkire más és más a hatása egy-egy diétának. A legcélravezetőbb a személyre szabott diéta alkalmazása és nem szabad elfelejteni, hogy diéta esetén is fontos a vitaminok, ásványi anyagok pótlása. Természetesen, ennek mennyisége  változhat kinek-kinek a saját szervezete, igénye szerint. Célszerű egy személyre szabott vitaminkúra kidolgozása a diéta idejére.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...