2009. október 23., péntek

Szénhidrátok a fogyókúrában


Bár a szénhidrátok kevésbé hizlalnak, mint a zsírok, de bizonyos mértékű korlátozásra szükség van. Fogyókúrában napi egy-két vékony szelet barna kenyér vagy rozskenyér fogyasztása megengedett. A tésztafélék nem feltétlenül illenek a kalóriaszegény étrendbe. Kivételt képezhetnek a magas rosttartalmú tésztafélék, amelyek maximum 10 dekagrammnyi mennyiségben időszakonként beiktathatók a diétába, tekintettel arra, hogy magas rosttartalmuk csökkenti az étvágyat, és teltségérzetet okoz. A fogyókúra ideje alatt édességeket, süteményeket, csokoládét fogyasztani nemcsak azért tilos, mert magas a szénhidráttartalmuk, hanem ezek a termékek jelentős zsírtartalommal is rendelkeznek. A zöldségek, főzelékek képezik a fogyókúra gerincét, majdnem minden fajtájuk jól alkalmazható az étrendben. A burgonya alacsony zsír- és energiatartalma miatt beleillik a fogyókúrába, de egyáltalán nem mindegy, hogy elkészítésénél mit használtunk fel. A rizs szénhidráttartalma több mint háromszorosa a burgonyáénak, ezért még kevésbé illeszthető a fogyókúrába, mint a burgonya. A gyümölcsök egy részét korlátlan mennyiségben lehet fogyasztani, elsősorban azokat, amelyeknek szénhidrát- és energiatartalma alacsonyabb. Ide tartozik:
  • alma,
  • egres,
  • málna,
  • meggy,
  • narancs,
  • ribizli.
Korlátozott mennyiségben fogyasztható a:
  • banán,
  • mogyoró,
  • szőlő,
  • őszibarack
  • szilva.
A fogyókúra hosszú távú alkalmazásánál lényeges szempont a napi ~két liter folyadék elfogyasztása. Kizárólag alkoholmentes, energiaszegény italok jöhetnek szóba, elsősorban víz vagy ásványvíz, light italok.
A glikémiás index azt fejezi ki, hogy az adott élelmiszernek a glukózhoz, azaz a cukorhoz képest mekkora a vércukorszintemelő hatása. Az egyszerű szénhidrátoknak magas a glikémiás indexük, míg az összetetteknek alacsony.
Az alacsony glikémiás indexűek lassan és tartósan emelik meg a vércukorszintet, míg a magas glikémiás indexű ételek gyorsan, de csak rövid időre. Segítünk, mit vegyen, mit egyen.
Alacsony glikémiás indexű ételek
Broccoli
15
Uborka
15
Cseresznye
22
Grapefruit
25
Alma
36
Paradicsomleves
38
Narancs
43
Zöldborsó
48
Közepes glikémiás indexű ételek
Pizza mozzarella
60
Hamburger zsemle
61
Makaróni sajttal
64
Extrudált rozskenyér
65
Ananász
66
Korpás kenyér búzából
69
Magas glikémiás indexű ételek
Fehér kenyér
70
Méz
73
Sült krumpli
76
Narancsszörp
78
Csokis gabonapehely
90
Rizs
91
Bagett
95
Datolya
103
Az alacsony glikémiás indexű ételek:
  • Segítenek a szívbetegség kivédésében.
  • Akadályozzák a kettestípusú diabétesz kialakulását, illetve ha már kialakult a cukorbaj, segítenek a betegség mellékhatásainak elkerülésében.
  • Csökkentik az étvágyat, tehát súlycsökkenéshez vezetnek.
  • Fogyasztásukkal a diétázó energiadúsabbnak érzi magát.

Kapcsolódó cikkek:

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...