Bár a szénhidrátok kevésbé hizlalnak, mint a zsírok, de bizonyos mértékű korlátozásra szükség van. Fogyókúrában napi egy-két vékony szelet barna kenyér vagy rozskenyér fogyasztása megengedett. A tésztafélék nem feltétlenül illenek a kalóriaszegény étrendbe. Kivételt képezhetnek a magas rosttartalmú tésztafélék, amelyek maximum 10 dekagrammnyi mennyiségben időszakonként beiktathatók a diétába, tekintettel arra, hogy magas rosttartalmuk csökkenti az étvágyat, és teltségérzetet okoz. A fogyókúra ideje alatt édességeket, süteményeket, csokoládét fogyasztani nemcsak azért tilos, mert magas a szénhidráttartalmuk, hanem ezek a termékek jelentős zsírtartalommal is rendelkeznek. A zöldségek, főzelékek képezik a fogyókúra gerincét, majdnem minden fajtájuk jól alkalmazható az étrendben. A burgonya alacsony zsír- és energiatartalma miatt beleillik a fogyókúrába, de egyáltalán nem mindegy, hogy elkészítésénél mit használtunk fel. A rizs szénhidráttartalma több mint háromszorosa a burgonyáénak, ezért még kevésbé illeszthető a fogyókúrába, mint a burgonya. A gyümölcsök egy részét korlátlan mennyiségben lehet fogyasztani, elsősorban azokat, amelyeknek szénhidrát- és energiatartalma alacsonyabb. Ide tartozik:
- alma,
- egres,
- málna,
- meggy,
- narancs,
- ribizli.
Korlátozott mennyiségben fogyasztható a:
- banán,
- mogyoró,
- szőlő,
- őszibarack
- szilva.
A fogyókúra hosszú távú alkalmazásánál lényeges szempont a napi ~két liter folyadék elfogyasztása. Kizárólag alkoholmentes, energiaszegény italok jöhetnek szóba, elsősorban víz vagy ásványvíz, light italok.
A glikémiás index azt fejezi ki, hogy az adott élelmiszernek a glukózhoz, azaz a cukorhoz képest mekkora a vércukorszintemelő hatása. Az egyszerű szénhidrátoknak magas a glikémiás indexük, míg az összetetteknek alacsony.
Az alacsony glikémiás indexűek lassan és tartósan emelik meg a vércukorszintet, míg a magas glikémiás indexű ételek gyorsan, de csak rövid időre. Segítünk, mit vegyen, mit egyen.
Alacsony glikémiás indexű ételek | |
Broccoli | 15 |
Uborka | 15 |
Cseresznye | 22 |
Grapefruit | 25 |
Alma | 36 |
Paradicsomleves | 38 |
Narancs | 43 |
Zöldborsó | 48 |
Közepes glikémiás indexű ételek | |
Pizza mozzarella | 60 |
Hamburger zsemle | 61 |
Makaróni sajttal | 64 |
Extrudált rozskenyér | 65 |
Ananász | 66 |
Korpás kenyér búzából | 69 |
Magas glikémiás indexű ételek | |
Fehér kenyér | 70 |
Méz | 73 |
Sült krumpli | 76 |
Narancsszörp | 78 |
Csokis gabonapehely | 90 |
Rizs | 91 |
Bagett | 95 |
Datolya | 103 |
Az alacsony glikémiás indexű ételek:
- Segítenek a szívbetegség kivédésében.
- Akadályozzák a kettestípusú diabétesz kialakulását, illetve ha már kialakult a cukorbaj, segítenek a betegség mellékhatásainak elkerülésében.
- Csökkentik az étvágyat, tehát súlycsökkenéshez vezetnek.
- Fogyasztásukkal a diétázó energiadúsabbnak érzi magát.
Kapcsolódó cikkek:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése