2009. október 26., hétfő

A gabonafélék főzése

Felhasználás előtt, valamennyi gabonafélét szűrőben, folyó vízzel alaposan át kell mosni. Ezután, ugyan úgy, mint a babot szokás, éjszakára beáztatjuk a gabonánkat hideg vízbe. Érdemes hűtőbe vagy egyéb hideg helyre rakni.

A gabonát fedő alatt, lassú tűzön fözzük. A tűzről levéve állni hagyjuk egy kis időre. Egyszerre, nagyobb adag gabonát is megfőzhetünk. Ez esetben a főzés után gyorsan kell lehűtenünk, majd mélyhűtőtasakba vagy egyéb jól záródó edénybe kiporciózzuk és hűtőbe tesszük. Körülbelül öt napig friss marad és fogyasztható.


A gabonafélék áztatása és párolása
Gabona
Áztatási idő (h)
Párolási idő (s)
Búza
8-12
50-60
Tönköly
8-12
50
Aszalt tönköly
2-12
40
Rozs
8-12
60
Árpa
6-12
40
Zab
2
30
Hajdina
nem szükséges
20
Köles
nem szükséges
20

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...