Felhasználás előtt, valamennyi gabonafélét szűrőben, folyó vízzel alaposan át kell mosni. Ezután, ugyan úgy, mint a babot szokás, éjszakára beáztatjuk a gabonánkat hideg vízbe. Érdemes hűtőbe vagy egyéb hideg helyre rakni.
A gabonát fedő alatt, lassú tűzön fözzük. A tűzről levéve állni hagyjuk egy kis időre. Egyszerre, nagyobb adag gabonát is megfőzhetünk. Ez esetben a főzés után gyorsan kell lehűtenünk, majd mélyhűtőtasakba vagy egyéb jól záródó edénybe kiporciózzuk és hűtőbe tesszük. Körülbelül öt napig friss marad és fogyasztható.
A gabonát fedő alatt, lassú tűzön fözzük. A tűzről levéve állni hagyjuk egy kis időre. Egyszerre, nagyobb adag gabonát is megfőzhetünk. Ez esetben a főzés után gyorsan kell lehűtenünk, majd mélyhűtőtasakba vagy egyéb jól záródó edénybe kiporciózzuk és hűtőbe tesszük. Körülbelül öt napig friss marad és fogyasztható.
A gabonafélék áztatása és párolása | ||
Gabona | Áztatási idő (h) | Párolási idő (s) |
Búza | 8-12 | 50-60 |
Tönköly | 8-12 | 50 |
Aszalt tönköly | 2-12 | 40 |
Rozs | 8-12 | 60 |
Árpa | 6-12 | 40 |
Zab | 2 | 30 |
Hajdina | nem szükséges | 20 |
Köles | nem szükséges | 20 |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése