Ma már egyre több táplálkozási szemléletű rákspecialista van, és egyre több kutatást végeznek a témában. Rögtön megemlíteném Richard Béliveau-t, PhD és Denis Gingrast, PhD, akik könyvet írtak a témában: Táplálkozással a rák ellen címmel.
Kezdjük mindjárt, talán a csokoládéval. Sokan száműzik az étrendjükből, mondván egészségtelen, rongálja a fogakat és még hizlal is. Pedig, nagy polifenoltartalma okán igen hatásos a daganatmegelőzésben. Azokat a csokoládékat részesítsék előnyben, melyek kakaótartalma 70%, vagy a fölötti.
Aki esetleg, még ezek után sem tud kibékülni a csokoládéval, annak van más lehetősége is, mivel a káposzta, a brokkoli, vagy például a kelbimbó is tartalmaz polifenolt. A kutatások szerint, hatékony a tüdődaganatok, az emlődaganatok, a gyomor- és béldaganatok megelőzésében. Természetesen, a leghatékonyabb nyersen fogyasztva, de párolhatjuk is. Főzve azonban hatóanyaguknak ötven százalékát is elveszítik.
Sokan ódzkodnak a hagymáktól is. Pedig a fokhagyma és a vöröshagyma is felkerült a kutatások során a listára. Csökkentik a dülmirigyrák, az emlőrák, a végbélrák, a gyomorrák, a nyelőcsőrák és a vastagbélrák kialakulását. A póréhagyma és a mogyoróhagyma fogyasztása is ajánlott.
Mivel mostanában nagy divat borászkodni, illetve borozgatni, gondolom, sokan hallottak már a rezveratrollról. Igen, ez a vörösborban található. Egyre többen foglalkoznak a vörösbor egészségre gyakorolt pozitív hatásaival. Egyértelmű, hogy a mi listánkra is felkerült. Nagyon meggyőző számadatunk van dán kutatóknak köszönhetően: 22%-kal csökkentette a vörösbor fogyasztása a daganatos halálozást. Férfiaknak napi ajánlott adagja 2dl, nőknek 1,5dl. Vizsgálatokkal igazolták, hogy megelőzhető vele az emlődaganat és a végbéldaganat.
Következő ajánlatunk a kurkuma. Egzotikus fűszer, mely hazánkban is kapható. Nehezen szívódik fel, viszont borssal együtt fogyasztva hatásos. Kísérleti egerekben 40%-kal csökkentette a polipok képződését. Gátolja a vastagbéldaganatok, a májdaganatok és a bőrdaganatok kialakulását.
Nem hagyhatjuk le a listáról a citrusféléket, mint narancs, citrom, grépfút (grapefruit), mandarin, lime, pomelo ... - fogyasztásuk 40-50%-kal csökkenti a gyomor és a bél daganatos megbetegedését.
A paradicsom, mint "rák megelőző" étel, régen köztudatban van. Likopin tartalmának és antioxidáns hatásának köszönhetően, hatékonyan gátolja a dülmirigydaganat kialakulását. Kevesen tudják, hogy hatóanyaga a főtt paradicsomból nagyobb mennyiségben szívódik fel, mint a nyersből.
Sokan esküsznek a zöld teára is. Igazuk van. A zöld tea kisebb kémiai átalakuláson megy át, mint pl. a fekete tea, ezért polifenoltartalma nagyobb. Így, hatékonyan gátolja a leukémiák kialakulását. Erős érkialakulásgátló hatású is.
Ajánljuk még az antocianidint, amit áfonyával vihetünk be a szervezetünkbe, illetve az ellagilsavat, amihez eper, málna vagy dió formájában juthatunk hozzá. Ezek, a különböző DNS-mutációkat akadályozzák meg.
A listánk végére hagytuk a sokak által gyűlölt halat. Nem maradhat le, hiszen fontos táplálék szervezetünk számára. Az omega3-ról már nem is beszélve. Pontosabban fogalmazva: Omega3-zsírsavak. Az emberi szervezet képtelen az előállításukra. Két fajtája van: az eikozapentaénsav, és a dokozahexaénsav. Lazaccal, makrélával vagy szardíniával tudjuk szervezetünkbe juttatni. Rengeteg jó tulajdonságuk van, sokat lehet olvasni róla más cikkekben is. Jelen esetben minket a daganatmegelőző hatásuk érdekel: dülmirigydaganat, hasnyálmirigydaganat, emlődaganat és végbéldaganat esetén van megelőző szerepük.
Kezdjük mindjárt, talán a csokoládéval. Sokan száműzik az étrendjükből, mondván egészségtelen, rongálja a fogakat és még hizlal is. Pedig, nagy polifenoltartalma okán igen hatásos a daganatmegelőzésben. Azokat a csokoládékat részesítsék előnyben, melyek kakaótartalma 70%, vagy a fölötti.
Aki esetleg, még ezek után sem tud kibékülni a csokoládéval, annak van más lehetősége is, mivel a káposzta, a brokkoli, vagy például a kelbimbó is tartalmaz polifenolt. A kutatások szerint, hatékony a tüdődaganatok, az emlődaganatok, a gyomor- és béldaganatok megelőzésében. Természetesen, a leghatékonyabb nyersen fogyasztva, de párolhatjuk is. Főzve azonban hatóanyaguknak ötven százalékát is elveszítik.
Sokan ódzkodnak a hagymáktól is. Pedig a fokhagyma és a vöröshagyma is felkerült a kutatások során a listára. Csökkentik a dülmirigyrák, az emlőrák, a végbélrák, a gyomorrák, a nyelőcsőrák és a vastagbélrák kialakulását. A póréhagyma és a mogyoróhagyma fogyasztása is ajánlott.
Mivel mostanában nagy divat borászkodni, illetve borozgatni, gondolom, sokan hallottak már a rezveratrollról. Igen, ez a vörösborban található. Egyre többen foglalkoznak a vörösbor egészségre gyakorolt pozitív hatásaival. Egyértelmű, hogy a mi listánkra is felkerült. Nagyon meggyőző számadatunk van dán kutatóknak köszönhetően: 22%-kal csökkentette a vörösbor fogyasztása a daganatos halálozást. Férfiaknak napi ajánlott adagja 2dl, nőknek 1,5dl. Vizsgálatokkal igazolták, hogy megelőzhető vele az emlődaganat és a végbéldaganat.
Következő ajánlatunk a kurkuma. Egzotikus fűszer, mely hazánkban is kapható. Nehezen szívódik fel, viszont borssal együtt fogyasztva hatásos. Kísérleti egerekben 40%-kal csökkentette a polipok képződését. Gátolja a vastagbéldaganatok, a májdaganatok és a bőrdaganatok kialakulását.
Nem hagyhatjuk le a listáról a citrusféléket, mint narancs, citrom, grépfút (grapefruit), mandarin, lime, pomelo ... - fogyasztásuk 40-50%-kal csökkenti a gyomor és a bél daganatos megbetegedését.
A paradicsom, mint "rák megelőző" étel, régen köztudatban van. Likopin tartalmának és antioxidáns hatásának köszönhetően, hatékonyan gátolja a dülmirigydaganat kialakulását. Kevesen tudják, hogy hatóanyaga a főtt paradicsomból nagyobb mennyiségben szívódik fel, mint a nyersből.
Sokan esküsznek a zöld teára is. Igazuk van. A zöld tea kisebb kémiai átalakuláson megy át, mint pl. a fekete tea, ezért polifenoltartalma nagyobb. Így, hatékonyan gátolja a leukémiák kialakulását. Erős érkialakulásgátló hatású is.
Ajánljuk még az antocianidint, amit áfonyával vihetünk be a szervezetünkbe, illetve az ellagilsavat, amihez eper, málna vagy dió formájában juthatunk hozzá. Ezek, a különböző DNS-mutációkat akadályozzák meg.
A listánk végére hagytuk a sokak által gyűlölt halat. Nem maradhat le, hiszen fontos táplálék szervezetünk számára. Az omega3-ról már nem is beszélve. Pontosabban fogalmazva: Omega3-zsírsavak. Az emberi szervezet képtelen az előállításukra. Két fajtája van: az eikozapentaénsav, és a dokozahexaénsav. Lazaccal, makrélával vagy szardíniával tudjuk szervezetünkbe juttatni. Rengeteg jó tulajdonságuk van, sokat lehet olvasni róla más cikkekben is. Jelen esetben minket a daganatmegelőző hatásuk érdekel: dülmirigydaganat, hasnyálmirigydaganat, emlődaganat és végbéldaganat esetén van megelőző szerepük.
Érdemes odafigyelnünk arra, hogy mi kerül a tányérunkra!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése