A keserű csokoládé csökkenti az ép emberi érrendszerben a hullám-visszaverődést és kedvezően befolyásolja az endothel-functiot.
Több epidemi ológiai vizsgálat jelezte, hogy a flavonoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Görög kutatók - Charalambos Vlachopoulos és munkatársai – azt vizsgálták, hogy a flavonoidokban gazdag , keserű csokoládé hogyan befolyásolja egészséges emberek érrendszerének állapotát.
A randomizált, szimpla vak vizsgálatban 17 egészséges fiatalember vett részt. Az önkéntesek 100 g , kereskedelmi forgalomban lévő, keserű csokoládét fogyasztottak, majd a vizsgálók három órán keresztül követték az art.brachialisban az áramlástól függő vasodilatati ot, az aorta augmentációs indexet (AIx) és az art.carotis-art.femoralis pulzushullám sebességét. A vizsgált paraméterek általánosan elfogadott jelzői az endotheliális működésnek, az aorta merevségének, a hullám-reflexiónak, és valamennyivel kapcsolatban sok adat van arra, hogy szoros korrelációban vannak a szív- és érrendszeri kockázattal.
A keserű csokoládé szignifikánsan növelte a teljes megfigyelési idő alatt mind a nyugalmi-, mind a hyperaemi ás art. brachialis átmérőt (max. növekedés 0.15, illetve 0.18 mm , mindkét esetben p<0.001). st="on">atio egy óra után szignifikánsan nőtt (p<0.05). st="on">ati alanyok plazma malondialdehyd szintjét és a teljes antioxidáns kapa citást is: ezeket a csokoládé fogyasztása nem befolyásolta.
A szerzők szerint ez az első tanulmány, amelyik bizonyítja, hogy a keserű csokoládé csökkenti az ép emberi érrendszerben a hullám-visszaverődést és kedvezően befolyásolja az endothel-functiot. A mechanizmus nem az antioxidáns aktivitás változása. A csokoládé valószínűleg a nitrogén-monoxid termelődést fokozza vagy annak lebomlását gátolja, fokozhatja a prostacyclin hatást, esetleg közvetlenül befolyásolhatja az erek simaizomsejtjeit, illetve központi szabályozó mechanizmusokat indíthat el.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése