2009. szeptember 30., szerda

F-vitamin


A cím, megtévesztő lehet azok számára, akik nem tudják, miről is van pontosan szó. Igen, zsírsavakról szóló cikksorozatunk harmadik részét olvashatják. A telítetlen zsírsavakat - linolsav, linolensav, arachidonsav - F-vitaminként is emlegetik.

Mit tudunk az F-vitamnról:
  • Zsíroldékony, az élelmiszerekből származó telítetlen zsírsavak alkotják.
  • A mennyiségét milligramban (mg) mérik.
  • Javasolják, hogy a napi felvett kalória legalább 1%-át az esszenciális, azaz nélkülözhetetlen, többszörösen telítetlen zsírsavak tegyék ki.
  • A telítetlen zsírok segítik a szervezetben a telített zsírok elégetését. Előző bejegyzésünkben, már volt szó a 2:1 arányról.
  • Tizenkét kávéskanálnyi napraforgómag (szotyi), vagy 18 fél hikoridió az egész napi szükségletünket biztosíthatja.
  • Ha elegendő mennyiségű linolsav áll a szervezetünk rendelkezésére, akkor a másik két telítetlen zsírsavat szintetizálni tudja.
  • Ha nagymennyiségű szénhidrátot fogyasztunk, nő a többszörösen telítetlen zsírsavigényünk.
Miért jó, ha rendszeresen fogyasztjuk?:
  • Segít megakadályozni a koleszterin lerakódását az artériákban.
  • Egészségesen tartja a bőrt és a hajat.
  • Bizonyos fokú védelmet nyújt a röntgensugarak káros hatásai ellen.
  • Elősegíti a növekedést és a szervezet normális működését.
  • Segít leküzdeni a szívbetegséget.
  • Segíti a fogyást a telített zsírok elégetése révén.
Hiánybetegségek/Tünetek lehetnek:
  • Ekcéma
  • Akne
  • Hasmenés
  • Törékeny, száraz haj
Legfőbb természetes forrásai:

1.) Növényi olajok
  • Búzacsíra
  • Olajlenmag
  • Napraforgó
  • Olajözön
  • Amerikaimogyoró
  • Szójabab
  • Napraforgómag
2) Magok
  • Dió
  • Hikoridió
  • Mandula
  • Avokádó
Toxicitás: toxikus hatásai nem ismertek, túlzott adagolása azonban nem kívánt testsúlygyarapodáshoz vezethet.

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...