2010. április 29., csütörtök

Meddig jók a vitaminok?

Sokszor felteszik nekünk a kérdést, hogy egy-egy vitaminkészítmény, vagy bármely táplálékkiegészítő meddig jó? Egyáltalán megromolhatnak-e?

Nos, a vitaminok és az ásványi anyagok nem romlanak meg, hanem veszítenek a hatásukból. A hatástartam pedig, a tárolástól függ. A vitaminokat és az ásványianyag-kiegészítőket hűvös helyen, a közvetlen napfénytől védve, jól zárt - lehetőleg átlátszatlan - edényben kell tartani. Nem kell hűtőszekrényben tárolni, hacsak nem sivatagban vagy forró égöv alatt élünk. Az esetleges nedvesség eltávolítása céljából tegyünk néhány rizsszemet a vitaminosüveg aljára. A rizsszemek természetes adszorbensként viselkednek.

Ha a vitaminokat hűvös helyen, a fénytől védve és jól zárva tartjuk, 2-3 évig megmaradnak.

Legjobb azonban olyan készítményt vásárolni, amelynek szavatossági időpontját a címke feltünteti. Az üveg felnyitása után 12 hónapos szavatossággal számolhatunk.

Szervezetünk a felvett anyagokat körülbelül 4 óra alatt igyekszik kiüríteni a vizelettel. Ez különösen igaz a vízoldékony B- és C-vitaminokra. Üres gyomorra beszedett B- és C-vitamin 2 óra alatt is távozhat a szervezetből.

A zsíroldékony vitaminok, az A-, D-, E- és K-vitamin körülbelül 24 óra hosszat marad a szervezetben, bár nagyobb mennyiségek tovább is tárolódhatnak a májban. A száraz A- és E-vitamin-készítmény nem marad ilyen sokáig a szervezetben.

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...