A Candida elleni diéta hatásosságát állítók szerint a gyógykezelés két lényeges összetevője a gyógyszeres kezelés és a diéta. A gombák ellen több gyógyszer (antimikotikum) létezik a gyógyszertári forgalomban. A gyógyszeres kezelés természetesen csak orvos javaslatára és ellenőrzése mellett alkalmazható.
A kezelés másik, kiegészítő eleme a Candida elleni diéta. A diétának három célja van:
A Candida elleni diétát terápiásan alkalmazók szerint a Candida-fertőzötteknél gyakoribb az élelmiszer-allergia egyéb élelmiszerfélékre (tejre, búzára stb.). Az ilyen élelmiszereknek az étrendből való kiiktatása azonban csak bizonyított allergia esetén indokolt, mivel fontos, más módon nehezen pótolható tápanyagok felvételének a csökkenésére vezethet. A Candida szaporodásához némely szerző szerint hozzájárulhat a nem biogazdálkodásból származó vágóállatok húsának fogyasztása is. Az ilyen állatok ugyanis a nevelésük során antibiotikumos kezelést, esetleg hormonális kezelést is kapnak, s a stresszhormonjaik szintje is emelkedett. Így a hormonok immunfunkciót gátló hatása és a maradék antibiotikumok hatása szintén a Candida szaporodásának kedvez. (A nem "biohús" fogyasztásának ilyen hatását független vizsgálatokkal még nem igazolták.) A Candida elleni diéta összeállításakor fontos, hogy megfelelő vitamin- és ásványianyag-ellátottságot nyújtson. A Candida elleni diéta alkalmazói e diéta követését néhány hétig javasolják, ám ha a tünetek nem javulnak, a szénhidrátfelvétel további csökkentését tartják szükségesnek. Általában véve a diéta javasolt időtartama nőknél három-hat, férfiaknál egy-két hónap. Ezen időszak után próbaképpen kis mennyiségben fogyasztható "tiltott" élelmiszer annak ellenőrzésére, hogy nem vált-e ki tüneteket. Ha ismételten tünetek jelennek meg, a diéta folytatását javasolják, maximális esetben másfél évig.
A kezelés másik, kiegészítő eleme a Candida elleni diéta. A diétának három célja van:
- a Candida számára kedvező feltételeket nyújtó táplálékfélék visszaszorítása,
- az élelmiszerekben előforduló egyéb sarjadzó és penészgombák kerülése, s amennyiben fennáll,
- az allergiát kiváltó élelmiszer-féleségek kiiktatása.
A Candida elleni diétát terápiásan alkalmazók szerint a Candida-fertőzötteknél gyakoribb az élelmiszer-allergia egyéb élelmiszerfélékre (tejre, búzára stb.). Az ilyen élelmiszereknek az étrendből való kiiktatása azonban csak bizonyított allergia esetén indokolt, mivel fontos, más módon nehezen pótolható tápanyagok felvételének a csökkenésére vezethet. A Candida szaporodásához némely szerző szerint hozzájárulhat a nem biogazdálkodásból származó vágóállatok húsának fogyasztása is. Az ilyen állatok ugyanis a nevelésük során antibiotikumos kezelést, esetleg hormonális kezelést is kapnak, s a stresszhormonjaik szintje is emelkedett. Így a hormonok immunfunkciót gátló hatása és a maradék antibiotikumok hatása szintén a Candida szaporodásának kedvez. (A nem "biohús" fogyasztásának ilyen hatását független vizsgálatokkal még nem igazolták.) A Candida elleni diéta összeállításakor fontos, hogy megfelelő vitamin- és ásványianyag-ellátottságot nyújtson. A Candida elleni diéta alkalmazói e diéta követését néhány hétig javasolják, ám ha a tünetek nem javulnak, a szénhidrátfelvétel további csökkentését tartják szükségesnek. Általában véve a diéta javasolt időtartama nőknél három-hat, férfiaknál egy-két hónap. Ezen időszak után próbaképpen kis mennyiségben fogyasztható "tiltott" élelmiszer annak ellenőrzésére, hogy nem vált-e ki tüneteket. Ha ismételten tünetek jelennek meg, a diéta folytatását javasolják, maximális esetben másfél évig.
Kapcsolódó bejegyzések:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése