
Nem jobb a helyzet a növő félben lévőknél sem: két országos felmérés adatai is azt bizonyítják, hogy már az általános iskolás gyermekek táplálkozásában is fellelhetők mindazok a kockázati tényezők, amelyekről a felnőttek esetében szólni szoktunk: a zsír-, koleszterin- és nátriumklorid-bevitelük magasabb a kelleténél, azonban vitaminokból, ásványi anyagokból nem fogyasztanak elegendő mennyiséget. Például az ajánlott napi kalciumdózis 70 százalékát sem éri el a fiúk csaknem 50, a lányok 65 százaléka. B1 vitaminból a lányok fele, a fiúk 60 százaléka, B2 vitaminból a fiúk 45, míg a lányok 30 százaléka, továbbá B6 vitaminból a fiúk 35, a lányok 18 százaléka fogyaszt kevesebbet az ajánlott napi adagnál.
S úgy tűnik, hogy hiába kapható a sok C-vitaminnal dúsított cukorka és a különböző ízű, színű, formájú, kifejezetten a gyerekeknek készített multivitamin, mert még C-vitaminból is kevesebbet fogyaszt a gyerekek 32-35 százaléka. A D-vitaminbevitel is nagyon alacsonynak bizonyult, de szerencsére ezt a gondot a természet megoldja: a szabad levegőn tartózkodás során a napfény hatására a szervezetben elegendő mennyiség szintetizálódik. A felmérés megdöbbentő adatokat tárt a kutatók elé: a több megyében és a fővárosban vizsgált felső tagozatos gyermekek 20 százaléka nem reggelizik, 27 százaléka nem ebédel a hétköznapokon, sőt, még a vasárnapi ebédet is kihagyja (vagy kénytelen kihagyni) 6 százalékuk. A gyerekek 11-13 százaléka sosem vacsorázik, ennek az is az oka, hogy a hatodikos lányok körében már igen magas a fogyókúrázók aránya.
Kapcsolódó bejegyzések:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése