2009. november 2., hétfő

A tej növelheti a Parkinson-kór kockázatát

A Korea University kutatói úgy találták, napi 1-2 pohár tej fogyasztása növelheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát a középkorú férfiaknál.

Az ázsiai kutatók a Neurology lapban ismertetik legfrissebb, 30 éves követéses vizsgálatuk eredményeit, mely összefüggést talált a rendszeres tejfogyasztás és a végtagremegéssel és izommerevséggel kísért neurodegeneratív betegség között. A több mint 7 ezer férfi egy Hawaii szívtanulmányban vett részt, közülük 128 betegedett meg Parkinson-kórral. A közelebbi vizsgálatok feltárták, a napi több mint 473 ml tejet fogyasztó férfiak esetében 2,3-szorosára nőtt a betegség kockázata.

Az eredmények szerint az összefüggés hátterében aligha állhat a kalcium, a tej kulcsfontosságú alkotóeleme. Annak megállapítására, hogy a kockázatnövekedést egy másik alkotóelem, vagy egy esetleges szennyezőanyag okozza, további kutatásokra van szükség.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...