2009. augusztus 11., kedd

Rákot okozhat a szolárium?


A kutatások szerint a mesterséges nap ugyan olyan káros, mint a cigi és az azbeszt.

Immár hivatalos: a szolárium rákot okozhat. A Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanácsadójaként működő szakértői testület legújabb felmérése után a mesterséges napozóágyak is felkerültek a legveszélyesebb, rákkeltő anyagok közé, közvetlenül a dohányzás és az azbeszt mellé.



A hivatal a Lancet Oncology című lapban tette közzé kutatási eredményeit, amelyek sokkal riasztóbbak, mint pár évvel ezelőtt. A szolárium UV-sugárzásának hatására megsokszorozódik a rosszindulatú bőrrák, a melanoma kialakulásának esélye, ezért a WHO azt tervezi, hogy a 18 éven aluliaknak megtiltja a mesterséges napágyak használatát. A nagyszámú tudományos vizsgálat meggyőzően bizonyítja a bőrrák és a szoláriumozás közötti összefüggést. – mondta a magazinnak Jessica Harris, a Brit Rákkutatási Központ munkatársa.

– Időszerű volt, hogy végre az IARC és így közvetve az Egészségügyi Világszervezet is felvegye a napágyakat a rákkeltő anyagok listájára. Mi is évek óta azt ajánljuk, kerülje mindenki a szoláriumokat, ha csak kozmetikai okokból használná. Persze alig jelent meg a hivatal figyelmeztetése, az amerikai szoláriumszövetség azonnal ellentámadásba lendült.

– A kapcsolat a szoláriumozás és a bőrrák között csak akkor mutatható ki, ha a beteg korábban többször is leégett a napágyban – emlékeztetett Kathy Banks, a napozóágy szövetség (The Sunbed Association) vezetője. A figyelmeztetés ennek ellenére talán hatékony lesz, és némi visszaesést jelent majd a halálos kimenetelű bőrrákos megbetegedések számában, amely az elmúlt egy évtizedben világszerte megnégyszereződött.

A cikk angol nyelvű változata ITT olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...