2009. augusztus 17., hétfő

A férfiak depressziója növeli a demencia kockázatát



Olasz kutatási eredmények értelmében a férfiak depressziós kórtörténete – akár jóval a hanyatlást megelőzően is – jelentősen megnöveli időskorban a demencia, különösen az Alzheimer-kór kialakulását.

A University Campus BioMedico and Associazione Fatebenefratelli per la Ricerca kutatói, dr. Gloria Dal Forno és kollegái a depresszió premorbid, azaz a betegség kialakulása előtti tünetei és a demencia, illetve Alzheimer-kór kialakulása közötti összefüggést vizsgálták mintegy 1400 betegen 14 éves időintervallumban. A kutatók standard mérési módszerekkel értékelték a depressziós tünetek súlyosságát és gyakoriságát minden második évben.


A nők körében 49 esetben alakult ki demencia, ebből 40 személynél alakult ki Alzheimer-kór. Férfiaknál 76 eset fordul elő, ebből 67-nél lépett fel Alzheimer-kór. A demencia kockázata, különös tekintettel az Alzheimer-kórra csak férfiak esetében növekedett szignifikánsan a premorbid depressziós tünetekkel. A kétszeres kockázatnövekedés függetlennek bizonyult a kardiovaszkuláris betegségek fennállásától.


Dal Forno a Reutersnek adott interjújában elmondta, mind az Alzheimer-kór, mind a depresszió előfordulása és klinikai megjelenése eltéréseket mutat a nemek között. Ennek hátterében az ismert anatómiai és funkcionális eltérések állnak, illetve a betegségekkel közismerten összefüggő hormonális háttér eltérései.


Az eredmények fényében a kutatók hangsúlyozzák a depresszió megelőzését és a már kialakult betegség szakszerű kezelését az időskori mentális hanyatlás és a súlyosan debilizáló Alzheimer-kór megelőzése érdekében, különösen a férfiaknál, akik általában ritkábban fordulnak orvoshoz a depresszió tüneteivel.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...