2009. július 21., kedd

Szimulált Mars-expedíció


"Kedden magyar idő szerint délben nyitották ki Moszkvában azt az űrhajó-szimulátort, amelybe három hónappal ezelőtt hat embert ültettek be, hogy a Mars-expedícióval járó bezártság hatásait vizsgálják rajtuk.
A négy orosz és két európai kísérleti alany március 31-én vonult be az 550 légköbméteres szimulátorba. Mindenkinek volt egy 3,2 négyzetméteres parányi hálószobája. A szabályok szerint csak betegség vagy nagy baj esetén jöhettek volna ki, de mindenki végig tudta csinálni a kísérletet. A moszkvai IBMP orvosbiológiai kutatóintézet azt kívánta tanulmányozni a kísérlettel, hogy milyen pszichikai és fizikai hatásai vannak a tartós összezártságnak.
A Mars-expedíció körülményeit annyira utánozták, hogy a kísérleti alanyok és a tudósok közötti rádiókapcsolatban is 20 perces késleltetést alkalmaztak, hiszen a Földtől távoli űrhajóról is több perc alatt jut el a rádiójel a Földre és vissza. A kísérletet 2010-ben megismétlik, de akkor már 520 napra zárják be a próbaűrhajósokat az űrkabin-szimulátorba. Feltehetően ennyi ideig fog tartani az igazi Mars-repülés is oda-vissza."
Egy ilyen kísérletben, határozottan érdekes lehet, hogy az alanyok, hogyan viselték pszichésen a kis teret, a be- és összezártságot. Mennyire tudták megtartani nyugalmukat, türelmüket.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...