Ezt a csodás erdélyi receptet köszönjük Dr. Bezsila Andrásné Ritának (gyógyszertechnológus szakgyógyszerész, gyógyszerész-közgazdász):
Hozzávalók:
A húst kisujjnyi csíkokra, a szalonnát, a hagymát apró kockákra vágom. A szalonnát kisütöm, a pörcöt félre teszem. Zsírjához kevés olajat öntök és a hagymát üvegesre párolom benne. Rádobom a húst, hirtelen lepirítom, majd tűzről lehúzva kap egy csapott evőkanálnyi pirospaprikát.
- 60 dkg sovány marhahús (sertésből is készítettem már)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- só
- bors
- pirospaprika
- 1 db babérlevél
- pár gerezd zúzott fokhagyma
- 1 pohár tejföl
- 1 csapott ek. liszt
- 1 csapott ek. mustár
- 1 csapott ek. citromhéj
- 1 dl fehérbor
Kevés vízzel felöntöm, megszórom a fűszerekkel és beleteszem a feldarabolt paprikát és paradicsomot. Jöhet a párolás. Közben, ízlés szerint, fehérbor is jár neki. (Nem árt előtte megkóstolni!) Mikor a hús megpuhult, zsírjára lesütöm, visszakapja a pörcöt, ha nincs elég szaftja, adok hozá még vizet, bort, ahogy kívánja és rottyantok még rajta egyet (5-10 perc). Ha másnapra készül, akkor itt be is fejezem.
Következő nap aztán behabarom (1 pohár tejföl + 1 csapott ek. liszt). Mustárral, reszelt citromhéjjal, pár csepp ecettel enyhén savanykás, csípős ízűre varázsolom. Köretnek gombás rizs illik hozzá, de nálunk mindig krumplipürére szavaznak az unokák.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése