2010. január 29., péntek

Savanyú vetrece

Ezt a csodás erdélyi receptet köszönjük Dr. Bezsila Andrásné Ritának (gyógyszertechnológus szakgyógyszerész, gyógyszerész-közgazdász):

Hozzávalók:
  • 60 dkg sovány marhahús (sertésből is készítettem már)
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • bors
  • pirospaprika
  • 1 db babérlevél
  • pár gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 pohár tejföl
  • 1 csapott ek. liszt
  • 1 csapott ek. mustár
  • 1 csapott ek. citromhéj
  • 1 dl fehérbor
A húst kisujjnyi csíkokra, a szalonnát, a hagymát apró kockákra vágom. A szalonnát kisütöm, a pörcöt félre teszem. Zsírjához kevés olajat öntök és a hagymát üvegesre párolom benne. Rádobom a húst, hirtelen lepirítom, majd tűzről lehúzva kap egy csapott evőkanálnyi pirospaprikát.

Kevés vízzel felöntöm, megszórom a fűszerekkel és beleteszem a feldarabolt paprikát és paradicsomot. Jöhet a párolás. Közben, ízlés szerint, fehérbor is jár neki. (Nem árt előtte megkóstolni!) Mikor a hús megpuhult, zsírjára lesütöm, visszakapja a pörcöt, ha nincs elég szaftja, adok hozá még vizet, bort, ahogy kívánja és rottyantok még rajta egyet (5-10 perc). Ha másnapra készül, akkor itt be is fejezem.

Következő nap aztán behabarom (1 pohár tejföl + 1 csapott ek. liszt). Mustárral, reszelt citromhéjjal, pár csepp ecettel enyhén savanykás, csípős ízűre varázsolom. Köretnek gombás rizs illik hozzá, de nálunk mindig krumplipürére szavaznak az unokák.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...