2010. május 13., csütörtök

Mérgező hatású gombák az ételekben - II.

kenyérpenész
Mikotoxinok a húsban és a tejben

A gombák, főként a növényi anyagokat kedvelik. Mérgeik a táplálékon keresztül azonban gyakran az állati szervezetekbe is bejuthatnak. Az állatok általában nem tudják lebontani a mikotoxint, ezért az bennemarad a húsban és a tejben. A teheneket pl. gyakran etetik érleléssel tartósított takarmánnyal silóval.

A nem megfelelően kezelt siló könnyen megpenészedik, és a keletkező gombaméreg bejut a marhahúsba. A disznóhúsba ugyanakkor penészes kukoricatápból származó mikotoxin maradhat vissza. A tej a penészes takarmányból a legveszélyesebb mikotoxinnal, aflatoxinnal fertőződhet. (Az aflatoxinról már többször hallhattak az "aflatoxinos paprika ügy" kapcsán.)

A szigorú állattartások ellenére sajnos valószínűleg hosszú ideig számolnunk kell még a hús és a tej fertőzöttségével. Aki biztosra szeretne menni, próbáljon ökotermékeket vásárolni, mert az ökogazdaságok saját előállítású takarmánya általában nem penészes.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...