2009. augusztus 23., vasárnap

Vitaminok a fridzsiderben



Szeret ön piacra járni? Vagy úgy gondolja, a zöldségek hamar megromlanak, és ezért inkább naponta egy keveset vásárol a szupermarketben? Ha a piaci bevásárlás mellett dönt, az alábbi tanácsokat szem előtt tartva egy hétre előre beszerezheti a "vitaminszükségletét"! A titok nyitja: a gondos, helyes tárolás!

Fejes saláta
Hűtőszekrényben két-három napig eltartható. Tegyük nejlonzacskóban úgy, hogy előtte hideg vízzel kissé "bepermetezzük".
Padlizsán
10-13 °C-on, legfeljebb egy hétig áll el. Figyelem: ne tegyük hűtőszekrénybe. Fogyasztásig tartsuk inkább a kamrában, spájzban.
Karfiol
Hűvös és sötét helyen, a hűtőszekrény zöldségtároló dobozában, legfeljebb egy hétig áll el, de minél tovább várunk a felhasználással, annál inkább megsárgul.
Brokkoli
Hűvös és sötét helyen, a hűtőszekrény zöldségtároló dobozában, két-három napig tartható el.
Champinyongomba/laskagomba
A hűtőszekrényben, legfeljebb négy napig áll el. Ám nagyon hamar megbarnul, érdemes minél előbb felhasználni. Figyelem: ne tegyük a hagymával és a gyümölccsel egy helyre, és műanyag zacskóba se. Terítsük szét papírral fedett rácson vagy kosárban a fridzsiderben.
Cikóriasaláta
Hűtőszekrényben, öt-hét napig is eláll.
Kínai kel
Hűtőszekrényben, egy hétig. Jó tanács az eltarthatóság meghosszabbításához: a már levágott felére tegyünk folpack fóliát. (Próbálta már salátának? A maradék kínai kelből remek saláta készíthető konzervkukoricával dúsítva. )
Jégsaláta
A hűtőszekrényben négy-öt napig is eltartható. Tegyük fóliába!
Endívia
Hűtőszekrényben egy-két napig "bírja".
Édeskömény
Hűtőszekrényben, legalább egy hétig, de kicsivel még hosszabb ideig is eltartható.
Uborka
13-15 °C-on, legfeljebb egy hétig tartható el. Figyelem: ne a hűtőszekrényben tároljuk!
Karalábé
Hűtőszekrényben, legfeljebb egy hétig tartsuk.
Kukorica
Hűtőszekrényben két-három napig eltartható.
Paradicsom
13-15 °C-on, egy, maximum két hétig áll el. Figyelem: ne a hűtőszekrényben tároljuk!
Póréhagyma
Hűtőszekrényben, körülbelül egy hétig.
Sárgarépa
Sötét, hűvös helyen, a hűtőszekrény zöldségtároló dobozában, körülbelül egy hétig marad friss.
Paprika
10-12 °C-on, körülbelül egy hétig. Figyelem: ne tegyük a hűtőszekrénybe!
Hegyes, erős paprika (pepperóni)
10-12 °C-on, körülbelül egy hétig marad friss. Jó tanács az eltarthatóság meghosszabbításához: tegyük egy ecettel megtöltött, jól lezárt befőttesüvegbe és így helyezzük a hűtőszekrénybe.
Petrezselyem
Hűtőszekrényben, két-három napig. Jó tanács az eltarthatóság meghosszabbításához: tartsuk a hűtőben, egy némi vízzel töltött, jól lezárt befőttesüvegben vagy műanyag zacskóban, a mélyhűtőben.
Retek
Hűtőszekrényben, két-három napig ropogós. Jó tanács az eltarthatóság meghosszabbításához: a retek leveleit azonnal távolítsuk el (hogy ne szívják el a nedvességet)
Sörretek
Hűtőszekrényben két-három hétig is eltartható. Jó tanács az eltarthatóság meghosszabbításához: a leveleit azonnal távolítsuk el.
Spenót
Hűtőszekrényben tároljuk, de legfeljebb két napig. Jó tanács az eltarthatóság meghosszabbításához: nedves papírba burkolva tároljuk.
Fejeskáposzta
Sötét, hűvös helyen, körülbelül egy hétig áll el.
Cukkini
Sötét, hűvös helyen, kettő-öt napig "bírja". Figyelem: ne tegyük a hűtőszekrénybe!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...