2009. augusztus 31., hétfő

Az antioxidánsok hiánya is autizmust okozhat


A University of Arkansas kutatói úgy vélik, az oxidatív stressz, amely számos betegség, többek között a szívbetegség és a rák hátterében áll, összefüggésben lehet az autizmus kialakulásával is.

A HealthDay News értesülései szerint az egyetem legfrissebb, 135 gyermek bevonásával végzett kontrollos vizsgálatában úgy találták, az autista gyermekek szervezetében szignifikánsan alacsony egy fontos antioxidáns, a glutation és metabolikus prekurszorainak szintje. S. Jill James kutatásvezető elmondása szerint a glutation, mely alapvető szerepet játszik a sejtek méregtelenítésében, és a környezeti toxinok eltávolításában, 80 százalékkal alacsonyabb az autista gyermekeknél.

A csökkent antioxidáns-szint eredményeként nő az oxidatív stressz szintje, mivel a szervezet képtelen megszabadulni a káros szabadgyököktől. Ezzel jól megmagyarázható, miért érzékenyebbek az autista gyermekek a környezetszennyezésre, és miért találhatóak szervezetükben magas szinten ezek az anyagok.

Nemrégiben a vakcinákban található higanyt is összefüggésbe hozták a betegséggel, ám az Institute of Medicine 2004-es beszámolója szerint a kutatások nem erősítették meg ezt a vélekedést. Számos kutató azonban változatlanul úgy hiszi, a vakcinákban található higany igenis ártalmas. Laura Bono, a National Autism Association elnöke, aki maga is egy autista gyermeket nevel, fontos szerepet tulajdonít a vakcinákban található nehézfémnek, mivel ezek a gyermekek az antioxidánsok alacsony szintje miatt nem képesek megfelelően méregteleníteni.

James nem vizsgálta a vakcinák szerepét a betegség kialakulásában. Bár a betegség hátterében mindenképpen genetikai tényezők is állnak, véleménye szerint a valódi előidézők a környezeti tényezők. Egyelőre azonban az sem bizonyos, hogy valóban a glutationhiány idézi elő a betegséget, vagy a betegséggel jár együtt a glutationhiány. Mindaddig azonban úgy véli, érdemes az autista gyermekeknek antioxidáns kiegészítést adni.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...