2011. február 28., hétfő

Az aritmetikai készségek zavara

Azaz, dyscalculia. Több szülői levelet is kaptunk, hogy ugyan sok weboldal is foglalkozik a témával, de jó lenne, ha közölnénk valamiféle tünetlistát, mely alapján a szülő is észreveheti, de legalábbis gyaníthatja, hogy gyermekénél felmerül(het) a probléma. Ezzel a bejegyzéssel most ennek a kérésnek igyekszünk eleget tenni.

Az aritmetikai készségek károsodása alakul ki, ami nem magyarázható egyszerűen mentális retardációval vagy nem megfelelő oktatással.

A zavar vonatkozik alapvető feladatokra, mint az összeadás, kivonás, szorzás és osztás, illetve kevésbé érinti a sokkal absztraktabb feladatokat, mint az algebra, trigonometria, geometria vagy kalkulációk. Idetartozik: fejlődési acalculia; fejlődési aritmetikai zavar számtani műveletek végzésének a zavara; Gerstmann-szindróma.
  • A számolási képesség, egyénileg, standardizált tesztekkel vizsgálva, lényegesen alatta marad a személy biológiai kora, mért intelligenciája vagy a kor szerinti képzettség alapján elvárhatónak.
  • Az előbbi zavar jelentősen kihat az iskolai teljesítményre vagy a számolási képességet igénylő mindennapi tevékenységekre.
  • Ha érzékelési deficit van jelen, a számolási nehézségek meghaladják az ahhoz rendszerint társuló zavar mértékét.
(BNO-10)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...