2010. február 15., hétfő

Mi az immunszuppresszió?

Immunszuppresszió (immunsuppression)

Az immunrendszer csökkent működésével vagy válaszképtelenségével járó állapot, amely kialakulhat az egyedfejlődés alatt a saját antigénekkel szemben, vagy kiváltahtó mesterségesen például gyógyszerekkel.

2 megjegyzés:

Chase, Robert MD írta...

Elnezest, de az az erzesem, hogy egy masik fogalom is belekeveredett a definicioba: az egyedfejlodes alatt jelen levo antigeneket az immunrendszer megtanulja sajatkent felismerni, kesobb ezekkel szemben nem keletkezik immunvalasz. Ez a jelenseg az immuntolerancia. Immunszuppreszio oka lehet veleszuletett immunbetegseg, de gyakoribb a szerzett, ezek kozul is a gyogyszerekkel eloidezett, un. iatrogen allapot.
Sok sikert!

Chase

KindlerMedical írta...

Kedves Chase!

Köszönjük a kiegészítést. Utánanéztünk az immunszuppresszió rövid definíciójának mégegyszer, a Brencsán Orvosi Szótár (Medicina Könyvkiadó Rt, Budapest, 2006. 4. átdolgozott, bővített kiadás) ugyan ezt tartalmazza.
Ettől függetlenül Önnek, tökéletesen igaza van.

Sajnos, a pszichológia keretein belül, nincs lehetőségünk bővebb, más szakirányú lexikon készítésére. Igyekszünk, a bejegyzésekben előforduló egy-egy szakzsargont megmagyarázni az Olvasóinknak. Reméljük, ez is segít nekik a tájékozódásban. Amennyiben van rá módunk linkelünk magyar vagy angol nyelvű honlapot a témában.

Nagyon hálásak vagyunk, mikor egy-egy szakember kommentjével segíti a munkánkat. Reméljük, a jövőben is olvasónk marad, és ahol úgy érzi, megjegyzést is fűz bejegyzéseinkhez:)

Üdvözlettel, Réka

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...