2010. március 31., szerda

Mi a kelátképzés?

A szervezetbe kerülő szervetlen vasnak csak a 2-10%-a szívódik föl!
A kelátképzés az a folyamat, amelynek során az ásványi anyagok emészthetővé válnak. A közönséges ásványi kiegészítők, mint a csontliszt és a dolomit, gyakran nem kelátformában vannak. Ahhoz, hogy a szervezet felhasználhassa ezeket az emésztés során, keláttá kell alakulniuk. Sok emberben ez a természetes kelátképzés nem eléggé hatékonyan megy végbe, és ezért a beszedett ásványi kiegészítőknek alig van hasznuk.

Ha meggondolja, hogy a szervezet nem használ fel mindent, ami a táplálékkal bekerül, hogy legtöbbünk nem emészti meg hatékonyan a táplálékot, hogy a szervezetbe kerülő szervetlen vasnak csak 2-10%-a szívódik föl ténylegesen, és ennek a kis mennyiségnek is kiürül a fele, akkor biztosan megérti, hogy mennyire fontosak a kelát formába átalakított ásványi anyagok. Az aminosavakkal kelátokat alkotott ásványi kiegészítők 3-10-szer jobban felszívódnak, mint a nem kelát formában levők, és ez igazán megér egy kis járulékos költséget.

2010. március 30., kedd

Új rovat: Prevenció/Megelőzés

Tulajdonképpen, saját magunktól nyúltuk le ezt az ötletet, hogy szükség van egy ilyen rovatra is. Az ihletet, Horvát Tamás fül-orr-gégész kollégánk az Antibiotikum adása mandula körüli tályog esetén című bejegyzése adta. (Reméljük, ő is elindítja hasonló rovatát a blogukon. Nagyon érdekes lenne!)

Bármilyen furcsa is, a pszichológiában is létezik prevenció, azaz megelőzés. Nem csak a fizikális megbetegedéseket lehet elkerülni némi odafigyeléssel, rendszeres ellenőrző vizsgálatokkal, megfelelő táplálkozással.

A pszichológián belül a két lesúlyosabb terület, ami sok embert érint:
  • a depresszió és
  • a stressz.
Elsőként ezek megelőzéséről és kordában tartásáról olvashatnak majd. 


Annyiban tágítjuk prevenciós rovatunk korlátait, hogy nem csak a 100%-os megelőzésről írunk, hanem arról is, hogy ha már megvan egy alap probléma, akkor hogyan tudjuk annak súlyosbodását elkerülni. Legyen az pánikbetegség vagy bármilyen táplálkozási zavar.

Természetesen, szívesen várjuk kérdéseiket és ötleteiket egyaránt az új rovatunkkal kapcsolatban.

2010. március 29., hétfő

Politikai pszichológia - A választások pszichológiája

Kézenfekvő, hogy a demokratikus országokban a választások a politikai pszichológia fontos témáját alkotják. Érdekes módon a közvéleménykutatók legtöbbször annak a pártnak a javára tisztítják meg néhány százalékkal véleménykutatásukat, amelyikről tapasztalatból tudják, hogy az emberek a megkérdezés során félnek ugyan ezt a pártot nyíltan választott pártjukként megnevezni, de titokban mégis ezt választják.

A választásban nyilván nagyon különböző motívumok játszanak szerepet. Az állandó választók szokásos döntései mellett, többek között az alábbi motívumok szerepelnek:
  • függőség,
  • személyes varázs
  • reménykeltés
  • erkölcsi azonosítás
  • káröröm vagy szorongás elhárítás, többek közt a túlerővel szemben és az intenzív, olykor még önmaga előtt is letagadott haszonlesés.
Ezek a motívumok sem a megcélzott választóközönség körében, sem az egyes választóknál nincsenek összhangban egymással. A választók változóan nagy része nem fenntartás nélkül hozza meg döntését, hanem a kisebbik rosszat választja, vagy dacból tartózkodik.

Az ilyen kompromisszumos döntést lényegesen rosszabbul lehet megbecsülni mivel ez inkább kívülről vezérelten, véletlenül és tudattalanul történik, mint a kompromisszummentes választó céltudatos akaratnyilvánítása. Amikor a választási előrejelzések során ismételten, még a gondos, pszichológiailag alátámasztott véleménykutatások mellett is megdöbbentő változások bukkannak fel a választók viselkedésében, akkor ez egyben a nehezen hozzáférhető választási motiváció eredménye is.

Még azoknak a választóknak sem csekély része, akik az előzetes döntésük során látszólag szilárdnak tűntek, a választásra menet vagy az urna előtt még megváltoztatják döntésüket. Némelyek aztán a választási eredmények közzététele után megbánják, mert nem így akarták sorsukat a mérleg serpenyőjébe tenni.

Sokaknál megváltoznak a választási döntések, amennyiben az urnához járulás csak pillanatfelvétel. Régóta ismeretes, hogy a választói viselkedés gyakran az utolsó pillanatban változik meg. Erre olyan tudattalan törekvések lehetnek okok, mint az autoritáshoz való csatlakozás, súlyozási latolgatás, ismerős példaképek, dacreakciók. Ezzel a folyamattal, és nem kizárólag az urna előtti döntéssel, a politikai pszichológia foglalkozik.

2010. március 26., péntek

Diós túróval töltött cukkini

A receptet a vegetáriánusokon kívül ajánljuk a candida diétán lévőknek és a kísérletezőknek is. A töltött cukkini friss paradicsommártással különösen finom.

Hozzávalók:
  • 4 cukkini
  • 3 fej vöröshagyma
  • 4 ek csíraolaj
  • 1 kk zabpehely
  • 1 ek őrölt dió (ha nincs jó a mandula is)
  • 3 ek tej
  • 3 ek tejszín
  • frissen őrölt bors
  • 2 tojásfehérje
  • 100 g tehéntúró
  • zsiradék a kikenéshez
  • 3 ek reszelt sajt
A megmosott, hosszában félbevágott cukkini belsejét kanállal kivájjuk, majd 5 percre forrásban lévő sós vízbe dobjuk. A hagymát meghámozzuk, és kockára vágjuk. 2 evőkanál olajat egy lábasban felforrósítunk, beledobjuk a hagymát és a kivájt cukkinibelet. Lassú tűzön 5 percig pároljuk. Rászórjuk a zabpelyhet és a reszelt sajtot, hozzáadjuk a tejet és a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, és 5 percig együtt pároljuk.

A tűzről levéve hűlni hagyjuk. Közben a tojásfehérjét habbá verjük. A habot és a túrót könnyedén a masszához keverjük. A fél cukkiniket megtöltjük a masszával, és kizsírozott sütőformában egymás mellé helyezzük. Meghintjük a sajttal és a maradék olajjal. 175-200 Celsius fokos sütőben 20 perc alatt aranysárgára sütjük. (Gázsütő esetén: 2-3. fokozat, légkeverős sütő esetén: 170-180 fok)

2010. március 25., csütörtök

Igazságügyi pszichológia - A büntetésvégrehajtás pszichológiája

Minden társadalom, illetve minden politikai rendszer, többségi elképzeléseket alakít ki a nem megfelelő viselkedés társadalmi kiküszöbölésére. Ennek értelmében szigorú vagy nagyvonalú lehet a megfelelő büntetés norma szabályozása.

A büntetésnormák görbéje általános kapcsolatot tükröz a negatív viselkedés és a várható büntetés között. A kivégzés példáján válik érthetővé a jogi felfogás különbsége a halálbüntetés fenntartása vagy elutasítása terén a törvényben és a lakosság változó százalékú véleményében.

Lényeges része az igazságügyi pszichológiának az elítéltek ellátása. A börtönpszichológusok lehetőségei rendszerint korlátozottak, a diktatórikus államokban különösen nem kívánatosak. A dilemma a javulási hajlam és a szociális elszigeteltség lelki következményei közötti kapcsolat problémájából adódik.

A pszichológus tevékenysége tehát elsősorban arra irányul, hogy diagnosztizálja, miként dolgozza fel a bebörtönzött a végrehajtást, és hogy mi a feladata a klinikai pszichológiának a káros hatások csökkentésében.

Ritkán valósítható meg eléggé a rehabilitáció, tehát az elbocsátás előtt álló rab társadalmi beilleszkedésének előkészítése. A visszaesők, azaz az újból bűntettet elkövetők magas százaléka e probléma hiányos megoldását tükrözi. Azok ellenzik alapvetően ezt a feladatot, akik a megtorlás elvéből indulnak ki.

2010. március 24., szerda

Nem vagy egyedül!

Az internet egyik zugában, immáron harmadik éve működik, egyre sikeresebben a várószoba.hu. Praxisunk során, sokszor találkoztunk azzal, hogy Ügyfelünk úgy gondolta, teljesen egyedül áll a világban problémájával. Ilyenkor, a szakember, hiába biztosítja Ügyfelét, Betegét arról, hogy ez nem így van, másoknál is előfordul ez, vagy az a probléma, amíg nem tudunk igazán kézzelfogató dolgot ajánlani, csupán üres szavak maradnak ezek.

Nagy örömünkre szolgál, hogy végre van mit ajánlanunk Ügyfeleinknek! A várószoba.hu-n egyre több közösséghez lehet csatlakozni, adott problémakör alapján. Itt, tapasztalatokat lehet cserélni, lelki támogatást lehet kapni, és erőt lehet meríteni egy-egy sikeres gyógyulásból. Fesztelenül, gátlások nélkül lehet beszélni a tünetekről, esetekről és a másik ember biztosan meg is fogja érteni, hogy Ön miről beszél. Itt, kezelőorvosán, pszichológusán kívül is meg tudja osztani érzéseit minden egyéb magyarázkodás nélkül.

A várószoba.hu erőt adhat kitartásának, hogy újra felvegye a harcot betegségével, problémájával. Hitet adhat és erősíthet, vagy éppen bátorságot adhat, hogy felkeressen egy szakembert.

Az általunk ajánlott közösségek:

Szintetikus vs. természetes készítmények

Sokszor kérdezik tőlünk hogy van-e különbség a szintetikus és a természetes vitaminok között. Tulajdonképpen van. Egy dolog, az Önök szempontja. Bár, a szintetikus vitaminok és ásványi anyagok kielégítő eredményeket adnak, a természetes vitaminok minden szinten kedvezőbb hatásúak.

Mindkettő kémiai elemzés azonos lehet, a természetes vitaminokban mégis több rejlik, mert a természet anyagai gazdagabbak. A szintetikus C-vitamin egyszerűen csak aszkorbinsav és semmi más. A csipkebogyóból származó C-vitamin készítmény az egész C-vitamin komplexet, a bioflavonoidokat is tartalmazza, amik a C-vitamint hatásosabbá teszik. A természetes E-vitamin, amely nemcsak az alfa-, hanem valamennyi tokoferolt magában foglalja, hatékonyabb, mint szintetikus mása.

Dr. Theron G. Randolph, neves allergológus véleménye szerint:

A szintetikusan előállított vegyület az arra kémiailag fogékony emberben reakciót válthat ki, noha a természetes eredetű ugyanazon vegyületet jól tűri, holott mindkét vegyületnek azonos a kémiai szerkezete.
Ezzel szemben a pollenekre érzékeny személyeknél a természetes C-vitamin nem kívánt reakciót idézhet elő feltehetően a készítmény pollenszennyezettsége következtében. Mindazonáltal - amint az sokan kipróbálták és igazolni tudták - a természetes készítmények kevesebb gyomor- és bélpanaszt idéznek elő és sokkal kevesebb toxikus reakciót okoznak, ha a javasoltnál netán nagyobb adagolásban szedik azokat.

A szervetlen és a szerves anyagok közötti különbség nem azonos a szintetikus és a természetes eredetű között lévővel. Ez félreértés. Minden vitamin szerves anyag, vagyis szénatomot tartalmazó vegyület.

2010. március 23., kedd

Politikai pszichológia - Politikai vélemények

A politikai beállítottság erősen függ a környezeti tényezőktől: ezért, először a család hatását, később az iskoláét és különösen az iskolai barátokét, a szabadidős csoportokét a politikai viszonyokat (a valóságos állapotokat a kívánatoshoz képest) kell figyelembe venni.

Fiatalon határozottabb beállítottságra vagyunk hajlamosak, míg idősebb korunkban kiegyensúlyozottabb politikára. Ezzel szemben a véleményüknek hangot adók életük folyamán nemritkán kiélezik helyzetüket.

J. Eysenck vizsgálatai alapján felvázolta a véleménykülönbségek faktoranalitikus modelljét konzervativizmus és radikalizmus, illetve rugalmasság (alkalmazkodás a változásokhoz) és szigorúság (következetesség) dimenziója szerint, az irányzatra jellemző tipikus felfogásokkal együtt.

2010. március 22., hétfő

Igazságügyi pszichológia - Bírósági pszichológia

Alfred Binet volt az egyik első pszichológus, akit bevontak egy bírósági eljárásba, pszichológiai véleményezésre. Az ilyen véleményezésben rendszerint a bűnözők/gyanúsítottak szavahihetőségéről van szó. Később, ehhez a felelősségérzet kérdései járulnak.

Némely bűncselekményt a szándéka szerint választanak szét, például a halállal végződő bűncselekményt halálos testi sértésre és gyilkosságra. Elméleti szempontból a bírósági folyamat pszichológiai sajátosságait a következő szakaszokra osztjuk:
  1. a cselekmény rekonstrukciója az emlékezeti csalódások becslésével
  2. az igazság kiderítése, mint a rekonstrukció és az ítélet közti kapcsolat és
  3. ítélethozatal, a mindenkori individuális vagy társadalmi jogi felfogás szerint, amely vagy a megtorlás, vagy a korrekció szempontját hangsúlyozza.

2010. március 19., péntek

Uborkafőzelék

Vegetáriánusoknak és kétség kívül bevállalósoknak:)

Hozzávalók:
  • 1 kg uborka
  • 3 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint lehet több is)
  • 2 ek vaj
  • 3 ek húsleves
  • frissen őrölt bors
  • 1/2 citrom
  • 100 g tejföl
  • 1 csomó kapor
Az uborkát vékonyan meghámozzuk, hosszában megfelezzük, kanállal kimagozzuk, majd egyforma nagyságú csíkokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, és forró vajban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az uborkát és röviden tovább pároljuk.

Felöntjük a húslevessel, majd együtt 2-3 percig főzzük. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük. Lefedjük, majd 10 percig tovább főzzük. Tejföllel és finomra vágott kaporral tálaljuk.

2010. március 18., csütörtök

Mitől vitamintabletta a vitamintabletta?

Mivel a vitaminok az élelmiszerekben található természetes anyagok, azok a kiegészítők, amelyeket Ön kapszulák, tabletták, porok vagy folyadékok alakjában beszed, ugyancsak az élelmiszerekből származnak. Bár sok vitamint szintetizálni lehet, a legtöbbjét mégis természetes anyagokból állítják elő.

Például, az A-vitamin rendszerint a halmájolajból származik. A B-vitamin-komplexet élesztőből vagy májból nyerik. A C-vitamin leginkább a csipkebogyóból vonható ki. Az E-vitamint általában szójababból, búzacsírából vagy kukoricából állítják elő.

Mindenkinek más az igénye, és ezért a gyártó cégek sok vitamint a legkülönbözőbb formában kínálnak:
  • A tabletták a leggyakoribbak. Könnyebben tárolhatók, szállíthatók és hosszabb a szavatossági idejük, mint a poroknak és a folyadékoknak.
  • A kapszulákat a tablettákhoz hasonlóan könnyen lehet tárolni és szállítani. Rendszerint a zsíroldékony vitaminokat, például az A-, D- és E-vitamint hozzák így forgalomba.
  • A porok előnye, hogy nagy adagokban szedhetők. Egy kávéskanálnyi C-vitamin-por 4000 mg-ot is kitehet. Nincsen bennük töltő-, kötő- vagy adalékanyag, ami esetleg allergiát okozhat.
  • A folyadékokat könnyen lehet italokhoz keverni. Különösen azoknak alkalmas, akik nem képesek kapszulákat vagy tablettákat lenyelni.
A zsíroldékony vitaminok, amilyenek az A-, D-, E- és K-vitamin, száraz vagy vízoldékony formában is kaphatók, és így azoknak tanácsos adni, akiknek a gyomra felfordul az olajtól, akik pattanásos vagy zsíros bőrűek, valamint akik az étrendjükből a zsírok nagy részét kiiktatták.

A zsíroldékony vitaminok megfelelő felszívódásához a táplálékban zsírra van szükség. Aki zsírszegény diétát tart, és A-, D-, E- vagy K-vitamint szed, javaslom, hogy azt száraz formában tegye.

2010. március 17., szerda

Politikai pszichológia - Politikai cselekvés

Az extrém politikai cselekvést két híres kísérleti kutatás helyzete éles megvilágításba:
  1. A Zimbardo-féle kísérlet
  2. A Milgram-féle kísérlet
1.) Zimbardó, az önként jelentkező diákokat két csoportra osztotta: foglyokra és felügyelőkre. A legrövidebb időn belül, mindkét csoport tipikus szerepviselkedést alakított ki. A rabtartók egy része olyan messzire ment, hogy kínozták a foglyokat, és annyira elnyomták őket, hogy a kísérletet idő előtt meg kellett szakítani.

2.) A Milgram-féle kísérletben egy be nem avatott diákot - akiről azt állították, hogy hibázott - sokkgenerátorral meg kellett büntetnie az önmaga számára méltányos büntetésnél jobban vagy kevésbé:
  • A legtöbb esetben jelentős különbség volt a sokkerősségben aközött, amit kísérleti személy adott és amit a maga számára a próbasokk folyamán hajlandó volt elfogadni.
Összefoglalásában a szerző az ember veszélyeztetettségéről ír, hogy egy kegyetlen megsemmisítő akcióban kiszolgálóvá válhat. Ennélfogva a tömegek politikai cselekvéspotenciálját magasabbra kell értékelni, mint ahogyan azt a hétköznapok reprezentálják.

2010. március 16., kedd

Igazságügyi pszichológia - Kriminálpszichológia

A krimik közkedveltsége a kriminális cselekedetek iránti széles körű érdeklődésre utal: legtöbbször titokzatos véghezvitelük, a bűncselekményekkel kapcsolatos szorongás miatt, és adott esetben amiatt, hogy az olvasónak van valamilyen titkos vágyképzete saját bűnös szándékairól.

A kutatásban, a kriminális cselekedet három fő stádiumára koncentrálnak:
  1. Kriminális szándék
  2. A cselekedet véghezvitele
  3. Kriminális következmények
1.) A kriminális szándékot nyolc tevékenységcsoportra osztják:
a.) tulajdon elleni bűntettek,
b.) erőszakos bűncselekmények,
c.) szexuális bűncselekmények,
d.) gazdasági vétségek,
e.) bandában elkövetett kriminalitás (szervezett bűnözés)
f.) politikai kriminalitás, mint pl. terrorizmus
g.) közlekedési bűncselekmények
h.) deviáns cselekmények, mint pl. kábítószeres kriminalitás

A motiváció erősen ingadozik. Etiológiailag ide tartozik:
  • a személyes beállítottság
  • az aktuális motívumok, mint pl. bosszú
  • a fölérendelt kriminális energia, mint pl. a kriminális karrier
  • az alkalom
2.) A cselekedet véghezvitele megváltoztatja a helyzetet. A kriminális cselekedetek realitásai meghatározzák ugyan a kivitelezést, mégis ismeretes a személyes rutin.

3.) A kriminális következmények az utó-, ki- és visszahatásokat ölelik fel, azaz mind a sikereket, illetve a kudarcokat, mind pedig a visszacsatolást.

Az igazságügyi pszichológia új területe a pszichológiai viktimológia. Az áldozatpszichológia fő érdeklődési területét az a kérdés foglalkoztatja, hogyan válik valaki áldozattá, hogyan viselkedik a kriminális cselekedet alatt és milyen utóhatással van a kriminális történés.

2010. március 15., hétfő

Konzílium 2.0 - Áldott állapot/terhesség

A terhesség, pszichológiai vonatkozásban is hatalmas terület. Mivel a szülés utáni depresszióról és a pszichés meddőségről már született korábban egy-egy hosszabb terjedelmű tájékoztató cikkünk, ezért a Konzílium2.0 keretein belül egy másik, szintén jelentős problémáról szeretnénk írni, mégpedig a tizenévesek terhességéről.

A serdülőkori szexuális aktivitás terjedésének legnyugtalanítóbb következménye a tizenéves korban bekövetkező terhességek szaporodása. A házasságon kívüli terhességek 18 éves kor alatti aránya 1960 óta jelentősen megnőtt az Egyesült Államokban és Európában. Évente, közel egymillió tizenéves amerikai lány esik teherbe, sokan közülük 15 év alattiak. Európában sem jobb a helyzet. Az 1975-től 2008-ig vizsgált időintervallumban, szintén növekvő tendenciát mutatott a 15-19 éves lányok teherbeesése.

Ha 25 évvel ezelőtt egy serdülő lány teherbe esett, akkor rendszerint férjez ment, vagy felajánlotta gyermekét örökbefogadásra. Az abortusz nem volt legális egészen 1973-ig, amikor a Legfelső Bíróság kimondta, hogy az eljárás nem törvényellenes.

Magyarországon az 1960-as 1970-es években hajtották végre a legtöbb abortuszt. A meglévő adatok csak a legális művi terhességmegszakításokra vonatkoznak, nem számolva bele a törvénytelen beavatkozásokat, a spirál, valamint a gyógyszeres abortív hatást előidéző szereket. Az abortuszok száma 1956-ban nőtt meg, ekkor engedélyezték ugyanis államilag, miután a Ratkó-törvényt feloldották. 1957-1966 között 1 642 417 abortuszt végeztek, az évenkénti átlagos szám 140-180 ezer közötti volt. Az abortuszok száma ezen a magas szinten állandósult 1973-ig, majd a fogamzásgátlók hatására csökkent és 1977-től a teherbeesés elleni védekezésnek a hormonális fogamzásgátlók szedésével történő gyakorlata terjedt el. Az 1967-1976 közötti tíz évben az abortusz 1 616 787 volt. Ebben az időszakban voltak évek, amikor az abortuszok száma kétszázezer fölé emelkedett, majd 1974-től a terhességmegszakítások száma folyamatosan csökkent.

Napjainkban, ha egy lány úgy dönt, hogy nem szakítja meg a terhességét - és a tizenéves lányok 45%-a dönt így -, akkor jó esélye van arra, hogy meg tudja tartani a gyermekét, és egyedüli szülőként fogja nevelni. Egy évtizeddel ezelőtt a házasságon kívül született gyerekek 90%-át adták örökbe, ma viszont a gyerekek 90%-át tartják maguknál az anyák.

A “gyerekek által nevelt gyerekek” mint társadalmi jelenség következményei mérhetetlenek. A tizenéves anyák többsége nem fejezi be a középiskolát, és sokan élnek a szegénységi szint alatt, az állami gondoskodásnak kiszolgáltatva. Gyermekeik sokkal nagyobb arányban betegszenek meg, nagyobb köztük a halálozási arány is. A felnövő gyerekek érzelmi és tanulási zavarokkal küszködnek. Sokan válnak közülük a rossz szülői bánásmód áldozataivá, hiszen szüleik túlságosan éretlenek ahhoz, hogy megértsék, miért sír gyermekük, és azt sem értik, hogy ez a babaszerű játékszer hogyan fejlődik a maga törvényei vagy akarata szerint.

Egy közel 300 tizenéves anyától született serdülőre kiterjedő vizsgálat azt jelzi, hogy a tizenéves terhesség a kudarcok sorát és hasonlóan korai gyermeknemzést örökíthet az utódokra. A később szülők utódaival összehasonlítva a tizenéves anyák serdülővé cseperedett gyermekeire sokkal több iskolai bukás, viselkedési probléma és fiatalkori bűnözés jut. Továbbá korábban kezdik a nemi életet, és valószínűbben esnek teherbe vagy lesznek apák.

Miért ilyen sok az előre nem tervezett terhesség a terhességmegelőzés soha korábban ilyen széles körben hozzáférhető és hatékony módszerei ellenére?

A magyarázat részben abban rejlik, hogy a serdülő lányoknak fogalmuk sincs a szaporodási folyamatról a kérdőívek tanúsága szerint a megkérdezett lányok kevesebb, mint fele tudja, hogy a menstruációs ciklus melyik szakaszában a legvalószínűbb a terhesség bekövetkezése. Mivel a havi ciklus bizonyos szakaszaiban a terhesség kockázata csekély, általában erre hivatkozva nem alkalmaznak a serdülők védekezési módszert, és ennek az információhiánynak fontos következményei vannak. A félreinformáltság további forrásai a felmérések szerint azok a hiedelmek, amelyek szerint az első közösülés során, ritka közösülés esetén vagy álló testhelyzetben nem lehet teherbe esni.

A nagy számú nem kívánt terhesség másik oka, hogy még azok sem hajlandók megbízható fogamzásgátló módszerek használatára, akik ismerik a terhesség kockázatát. A kérdőíves vizsgálatokban általában a közösülés előre el nem tervezett voltát és a védekezéssel szembeni általános negatív attitűdöt említették. Sok serdülő vallja, hogy a védekezési módszerek akadályoznak, piszkosak vagy természetellenesek, de legalábbis zavarják a közösülés élvezetét A panaszok sokszor arról szólnak, hogy a védekezési előkészületek “megrabolják” a szexuális élet spontaneitását, s ugyanakkor erkölcstelenek is. Azok a serdülő lányok, akik nem merik bevallani szexuális vágyaikat, jobban szeretik a romantikus rohamokat, mint az előkészített nemi életet: ha valaki szenvedélyből csinálja, abban nincs semmi rossz, de ha a randevúra már pesszáriummal megy, vagy előre gyógyszert szed, akkor már keresi a szexet, tehát “rossz” vagy “kurva”. A hagyományos nemi szerepek is azt sugallják a serdülő lányoknak, hogy a védekezésről a döntést a férfira hagyják. A fogamzásgátlás ésszerű használatának egy további fő akadálya, hogy sok serdülő pár képtelen nyíltan beszélni egymás között a nemi életükről.

Mindennek eredményeképpen az USA-ban a tizenévesek terhességi aránya több mint kétszer akkora, mint más ipari országokban (Nagy Britanniában, Kanadában, Franciaországban, Svédországban, Hollandiában vagy akár Magyarországon). Az amerikai serdülők szexuálisan semmivel sem aktívabbak, mint külföldi társaik. Sőt, a különbségek oka még csak nem is az abortuszok magasabb külföldi arányszámaiban keresendő, hiszen ezek a számok is magasabbak az USA-ban. A tizenéves terhesség ilyen magas amerikai arányát a legtöbb szakértő a tizenévesek szexualitásával kapcsolatos kulturális ambivalenciával magyarázza. A tömegszórakoztató eszközök a szexualitás korai megkezdésére buzdítanak; azt az üzenetet közvetítik, hogy a tapasztalatokhoz, a sikerekhez szexuális rámenősség szükséges. Az amerikai felnőttek és európai társaik ugyanakkor vonakodnak a serdülőkori szexualitásról beszélni, s nem segítik a fiatalokat a terhesség megelőzésében. A tévéhálózatok nem sugároznak műsorokat a születésszabályozásról. Sok tizenéves azt is elmondja, hogy a szüleik nem hajlandók velük a fogamzásgátlásról beszélni. Az iskolai szexuális nevelés ugyancsak ellentmondásos, s ha lehet, ez még fokozottabban igaz a középiskolai orvosi tanácsadókra, amelyek egyik feladata éppen a születésszabályozással kapcsolatos felvilágosítás és a terhességmegelőző eszközök terjesztése lenne. Amerikában és Magyarországon és mondhatunk Európát is, továbbra is tabu témának számít a szex, és a szexuális felvilágosítás, annak ellenére, hogy több próbálkozás is volt erre nézve pl. iskolai keretek között.

A szexuális felvilágosítás és fogamzásgátlás mellett az abortusz pszichológiai következményeire is fel kellene hívni a tizenévesek figyelmét!

A terhességmegszakításnak hosszú távú lelki, pszichológiai következményei is lehetnek.

A nőbetegek - elsősorban a depressziós, szorongásos kórképekben - nagyon sokszor azzal kezdik a kórtörténetüket, hogy "talán az egész életem másként alakult volna, ha nem szakíttatom meg annak idején a terhességemet". Ez, történhetett három hónappal vagy akár húsz évvel korábban is. Nemritkán több abortuszon is átestek. Betegségüket nem mindig vezetik vissza idáig, de ha belemerülünk a kórelőzményekbe, sokszor egyértelművé válik, hogy a kezdeti tünetek ehhez az eseményhez köthetők. Ezekben az esetekben a nők általában elbizonytalanodnak, bezárkóznak, elmagányosodnak, partnerkapcsolataik sikertelenek, szorongóvá, örömtelenné válnak. Általában csak célzott, egyéni pszichoterápiával lehet feloldani ezt az összetett tünetegyüttest.

A nőt minden esetben nagyon megterheli lelkileg a terhességmegszakítás, hiszen teste, lelke az élet továbbadására van megalkotva, a fejlődő gyermek elpusztítása a természetes anyai ösztönnel szöges ellentétben áll. A fent részletezett tünetegyüttest posztabortusz szindrómaként (PAS) külföldön már egy-két évtizede ismerik. Nálunk a pszichiátria és pszichológia eddig nem vett tudomást róla, annak ellenére, hogy a nőgyógyászok részéről rendszeresen felmerül az igény, hogy az abortusz előtt álló vagy azon átesett nővel pszichológus, pszichiáter foglalkozzék. Hiszen a beavatkozásig való eljutás, majd maga a műtét számos ellentmondásos érzést, kiszolgáltatottságot, kényszermegoldást hordoz, melyet a nő általában képtelen egyedül feldolgozni.

Orvosi körökben a legális abortusz fizikai szövődményeit tíz százalékra teszik. Tehát nem lehet azt mondani, hogy a legális abortusz "kis beavatkozás", mivel az abortusz fizikai értelemben sem nevezhető a szakmában "kis műtétnek" nyilvántartott beavatkozásnak, éppen az esetleges súlyos következmények miatt.

A felvilágosító munka terén követendő példa, talán Svédország lehetne, ahol az általános iskolás gyerekeknek hét éves koruktól kezdve oktatják a szaporodás biológiáját és tíz-tizenkét éves korukban megtanítják őket a fogamzásgátlás különböző módszereire is. A céljuk a szexualitás demisztifikálása abból a megfontolásból, hogy ha a szexualitás ismerőssé válik a gyermek számára, sokkal kisebb lesz a valószínűsége mind a nem várt terhességeknek, mind a nemi betegségeknek. Ezek az erőfeszítések sikeresnek tűnnek: Svédország egyike azoknak az országoknak, ahol a legkisebb a tizenéves-terhesség aránya.

A Konzílium2.0 további résztvevői:

2010. március 12., péntek

Párolt zöldhagyma

Ízletes köret, sok vitaminnal és gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:
  • 1 kg zöldhagyma
  • 2 ek olaj
  • 1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint lehet több is)
  • frissen őrölt bors
A hagymát megtisztítjuk, és ferdén kb. 3 cm széles darabokra vágjuk. Az olajat egy nagy serpenyőben felmelegítjük.

Előbb hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a hagymát és közepes tűzön megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk és 5 percig fedő alatt tovább pároljuk.

Színesíthetjük vöröshagymával, lilahagymával. Mivel ezeket 15 perccel tovább kell párolni, a zöldhagymát utolsónak adjuk hozzá.

2010. március 11., csütörtök

13+1 táplálkozási tanács

  1. Egy cigaretta elszívása 25-100 mg C-vitamin hatását is tönkreteheti!
  2. A szintetikus D-vitaminnal kiegészített tej, magnéziumot rabol el a szervezettől.
  3. A szennyezett levegőjű városokban élő emberek kevesebb D-vitaminhoz jutnak, mint a vidéken élő rokonaik, mert a füst és köd elnyeli a Nap ibolyántúli sugarait!
  4. Napi egynél több féldeci vagy koktél elfogyasztása B1 -és B6-vitamin-, illetve folsavhiányt okozhat!
  5. Az amerikai nők 80%-a kalciumhiányban szenved!
  6. Tízmillió amerikai nő szed fogamzásgátló tablettát és a legtöbbje nem tudja, hogy ez zavart okozhat a B6- a B12- és a C-vitamin, valamint a folsav hasznosulásban!
  7. Egészségi állapotuk szempontjából az amerikai férfiak a 13., az amerikai nők a 6. helyet foglalják el a világranglistán. A magyarok pedig a 72. helyen állnak ...
  8. A gyermekek testtömeg-kg-ra számítva másfél-kétszer annyi fehérjét igényelnek, mint a felnőttek. A csecsemők fehérjeszükséglete háromszor nagyobb!
  9. A Massachusettsi Műszaki Egyetem rákkutatói megállapították, hogy a C- és E-vitamin, valamint a káposztában, a kelbimbóban és a más, a keresztes virágúak családjába tartozó növényekben található bizonyos vegyületek, az indolok egyes rákkeltő anyagok hatásos, és úgy látszik, biztonságos gátlószerei!
  10. A B1-vitamin segíthet leküzdeni a légi- és tengeribetegséget.
  11. A fehérjedús étrendet tart, megnő a B6-vitamin-szükséglete.
  12. A vöröshagyma, a fokhagyma, a retek és a póréhagyma természetes antibiotikumot, allicint tartalmaz, amely elpusztíthatja a betegséget okozó csírákat anélkül, hogy a szervezet baktériumflóráját károsítaná!
  13. Az acetil-szalicilsav (Aspirin, Colfarit) háromszorosára növelheti a C-vitamin ürítését!
+1. 18 fél hikoridió, egész napi F-vitamin szükségletét fedezheti!

2010. március 10., szerda

Politikai pszichológia

Szintén nagyon aktuális téma, akár csak az igazságügyi pszichológia. A politikai pszichológia többféle tekintetben is az alkalmazott pszichológia speciális ága. A politikai pszichológia mindmáig inkább elméleti, mint gyakorlati terület. Ez, többek közt azért van így, mert a politikailag tevékeny emberek kiválasztása olyan cselekmény-orientáltságot igényel, amelyhez kevéssé illik a politikai elemzés képessége. Tehát, hiányoznak a belátó megrendelők, akik a pszichológiától a pillanatnyi szükségnél (pl. választások előtt) többet akarnak. Fontos és máig megoldatlan feladat az összlakosság politikai reakcióit előre jelezni. Ennek ellenére a vizsgálati anyag máris nagyobb, mint amennyit a politikai gyakorlatban felhasználnak.

Szintén, három nagy területet fogunk vizsgálni a témában, röviden:
  1. a Politikai cselekvést
  2. a Politikai vélemények területét
  3. és a Választások pszichológiáját.

2010. március 9., kedd

Igazságügyi pszichológia

Rövid időn belül, két, egymástól független fiatalt is letartóztattak. Az egyik már ölt, a másik ölni készült. Újra fellángolt a vita, hogy megfelelő törvényeink vannak-e, milyen engedélyek adhatók ki, és hogyan? Kell-e pszichológiai vagy akár elmeorvosi vizsgálat a különféle engedélyek kiadásához?

Egyáltalán, mit tud egy pszichológus vagy pszichiáter megállapítani? Főleg, a jövőre vonatkozólag? Ugyanakkor a kriminális cselekedetek magyarázatot igényelnek; cselekedetmotívumok, felelősség, az elkövetési szituáció hatásai; néha azt is, hogy vajon a vádlott volt-e a tényleges tettes.

Nem mondom, hogy mindenre kiterjedő, részletes választ tudunk adni, mindenesetre, többet a semminél. Igazságügyi pszichológia cikksorozatunkban sorra vesszük e tárgykör három nagy területét:
  1. a Kriminálpszichológiát
  2. a Bírósági pszichológiát
  3. és a Büntetésvégrehajtás pszichológiáját.

Továbbképzésre megyünk

Tisztelt Ügyfeleink!

2010. március 9-től 2010. március 19-ig rendelőnk, továbbképzés miatt zárva tart.

A már időponttal rendelkező Ügyfeleinket asszisztensünk e-mailben, telefonon megkeresi.

Köszönjük megértésüket!

2010. március 8., hétfő

Szociális zavarok - Környezeti krízisek

A környezeti krízisek fogalmát kétféleképpen lehet érteni: a környezettel szembeni megzavart magatartásként és a környezeti zavarok lelki hatásaként.

  • A környezetkárosító magatartást egyre kevésbé lehet puszta gondatlanságnak tekinteni. A környezet iránti tudatosság terjedésével az elítélés nívója is fokozódik.
  • Megfordítva a környezetártalmat sem kell többé menthetetlen sorsként elfogadni. Különösen fontos téma ezen a helyen a zajártalom.
A két forma, a környezetkárosítás és a környezetártalom egyfajta körforgást képeznek. Hiszen a környezet nemcsak passzív terep, hanem aktívan használt élettér, pszichofiziológiai kölcsönhatással. Ezt a biotop fogalmára támaszkodva pszichotopnak nevezzük. Ennélfogva a környezetkárosítás ugyancsak az emberek által igényelt szociális környezet zavar.

2010. március 5., péntek

A Föld Órája 2010.


2010. március 5-vel, immáron második alkalommal csatlakozik Cégünk a Föld Órája nevű globális mozgalomhoz.

2010. március 27-én, 20,30-kor a világ minden táján lekapcsolják a villanyt egy órára - a Föld Órájára. A Kindler Medical is így tesz. Kérjük, csatlakozzon Ön is a kezdeményezéshez:






Pongyolás csirke

Köszönjük a receptet Dávid Tündének (gyógyszerkiadó szakasszisztens):

Hozzávalók:
  • 8 db csirkecomb
  • liszt
  • pirospaprika
  • bors
  • 4 fej vöröshagyma
  • 25 dkg füstölt sajt
  • 3 pohár tejföl
  • 4 tojás
A csirkecombokat megsózzuk, majd beleforgatjuk a liszt, pirospaprika, bors keverékébe. Szorosan, egymás mellé rakjuk a combokat a tepsibe, amjd a következőket tesszük rá:
  • 4 fej vöröshagymát rákarikázva,
  • sajtot reszelve v. szeletelve.
Végül, a tejfölt összekeverjük a tojással, ízlés szerint sózzuk, majd a masszát a saj tetejére öntjük. Alufóliával letakarjuk és 180 fokon 1 órát sütjük, majd fólia nélkül fél órát pirítjuk. Bármilyen köretet adhatunk hozzá.

Jó étvágyat!

2010. március 4., csütörtök

Élesztő

A szerves vas egyik leggazdagabb forrása. A természet csodatápanyagának tartják, és hírnevére sok mindennel rászolgált. Az élesztő kitűnő fehérjeforrás, és a természetes B-komplex vitaminok legfőbb gyűjteménye. A szerves vas leggazdagabb forrása és az ásványi anyagok, a nyomelemek és aminosavak valóságos aranybányája. Úgy tartják, hogy ha lecitinnel kombinálják segít a koleszterinszintet csökkenteni, elősegíti a köszvény visszafejlődését, és enyhíti a neuritises fájdalmakat.

A jobb oldali fotón a pék- vagy sörélesztőgomba (Saccharomyces cerevisiae, Ascomycetes, Saccharomycetaceae) sarjsejtjeit (Dobolyi Csaba felvétele) láthatják.

Különböző eredetű élesztőket különböztetünk meg:

  • A sörélesztőt (a sörgyártás melléktermékét), néha tápélesztőnek is hívják.
  • A torula élesztőt a papírgyártásnál használt fapépen vagy a melaszban tenyésztik.
  • A tejsavón tenyésztett élesztő a tej- és a sajttermelés mellékterméke (a legjobb ízű és a leghatásosabb).
  • A folyékony élesztőt (Svájcból és Németországból) gyógynövényeken, mézmalátán és narancson vagy grépfrúton nevelik.
Kerülje az élő pékélesztőt! Az élő élesztősejtek elvonják a B-vitaminokat a belekből, és szervezetéből elrabolják az összes vitamint. A tápélesztőben az élő sejteket hővel elölték, így ezt az elvonást megakadályozták.

Az élesztőben a B12-vitaminon kívül az összes főbb B-vitamint meg lehet találni. Tizenhatféle aminosavat tartalmaz, tizennégy vagy annál is több ásványi anyagot és tizenhét vitamint (kivéve az A-, E- és C-vitamint).

Teljes értékű élelmiszernek lehet tekinteni. Mivel az élesztő, hasonlóan az egyéb fehérjedús ételekhez, sok foszfort tartalmaz, fogyasztása esetén ajánlatos az étrendet kalciummal kiegészíteni. Bár a foszfor a kalciummal együtt hat, el is vonhat a szervezetből kalciumot, és hiányt idézhet elő. Egyszerű az ellenszer: növelje a kalciumbevitelét (a kalcium-laktát jól felhasználódik a szervezetben). A B-komplex-vitaminokat célszerű élesztővel együtt szedni, hogy hatásosabbak legyenek. Együttesen úgy működnek mint egy erőmű.

Az élesztőt folyadékban, gyümölcslében vagy vízben elkeverve az étkezések közötti időkben lehet bevenni. Sok ember, ha fáradt, néhány perc elteltével úgy érzi, hogy visszatért az energiája, és ez a jó hatás órákig tart. Az élesztőt az ételfogyasztás mérséklésére is fel lehet használni. Keverje el az élesztőt kevés folyadékban, és igya meg közvetlenül étkezés előtt! Véget vet az ember nagy étvágyának, és számos kalóriától menti meg:)

Kapcsolódó bejegyzések:

2010. március 3., szerda

Konzílium 2.0 - III. rész

Tisztelt Olvasóink!

A Konzílium 2.0 egy magyar egészségügyi blogkarnevál, melynek célja, hogy egy-egy adott témát több aspektusból, különböző szakterületeken dolgozó bloggerek tollából bemutasson. Bizonyos betegségeket több szemszögből is alaposabban körbejárunk, míg egyes tünetekről inkább asszociatív alapon születnek bejegyzések.
A Konzílium 2.0 következő témája a "Terhesség/másállapot/áldott állapot" lesz.

A bejegyzések, várhatóan 2010. március 15-én jelennek meg. A szakcikkek szinopszisait a Konzílium2.0 blogon olvashatják.

A Konzílium2.0-át a következő blogok adják:

Szociális zavarok - Csoportkonfliktusok

A szociálpszichológiában, kialakulása óta nagy szerepet játszik a konfliktus fogalom. Egy sor konfliktuselmélet van:
  • behaviorista,
  • fenomenológiai,
  • kognitív,
  • pszichoszociális,
  • motivációs.
Mindegyik mögött a viselkedéstendenciák összeegyeztethetetlenségének alapmodellje áll. Elméletileg ez magyarázza a konfliktusok kiváltódásának és feldolgozásának különféle formáit. Nagy különbség adódik a belső és a külső közötti konfliktusok elválasztásakor.

A csoporton belüli vita legtöbbször rang- vagy szerepkonfliktus. Érzelmi szempontból a rivalizálás irigységgel, bosszúval és kárörömmel együtt alkotja a hibás alaphelyzetet. Gyakran, annyira megszilárdultak ezek a viszonyok, hogy az eredeti oknak már nincs is jelentősége.

A csoportok és valamely harmadik személy vagy csoport közti viták legtöbbször érdekkonfliktusok. Védelmi közösségekként a csoportok ellenszegülnek a külső követelményeknek.

Mindkét konfliktusforma lelkileg jelentősen megterhelheti a résztvevőket.

2010. március 2., kedd

Érzelmi zavarok - Depresszivitás

A depresszivitás a rendkívül eltérő depresszióformák gyűjtőfogalma, az endogén depressziótól vagy melankóliától például a partner elvesztését követő reaktív depresszióig.

A depresszióról már rengeteget írtunk, így erről ezen cikksorozaton belül nem kívánunk részletekbe bocsátkozni. A következő bejegyzésekben olvashat bővebben a témában:
  1. Depresszió
  2. Depresszió - Okok
  3. Bipoláris kórkép
  4. Téli depresszió
  5. Szülés utáni depresszió
  6. Antidepresszáns gyógyszerek
  7. A stressz depressziót okozhat
  8. A férfiak depressziója növeli a demencia kockázatát
  9. A szülés utáni depresszió NEM luxuskiváltság!
  10. Az ecstasy depressziót okoz?
  11. A depresszív emberek hajlamosabbak a rákra
  12. Depresszió a szakember szemszögéből

2010. március 1., hétfő

Szociális zavarok - Kapcsolati zavarok

A kapcsolati zavarok két főbb csoportba foglalhatók össze:
  1. parataxiák
  2. kapcsolati harc
A parataxiák vagy gyenge kapcsolatok tisztázatlan társas kontaktusban szenvednek vagy éppen kapcsolathiányban. A partnerek elidegenednek, a maguk útját járják és izoláltan élnek egymás mellett.

A kapcsolati harc, ennek pont az ellentéte. A vita, megakadályozza az izolációt, de ha egy kritikus pontot meghalad, az ellenfelekből ellenségek lesznek, akik szándékosan ellentétes cselekedeteket követnek el. Az ilyen kapcsolatok nem okvetlenül vezetnek szakításhoz.

Marie von Ebner-Eschenbach ezt írja:

Némely házasság olyan állapot, amelyben két ember sem együtt, sem egymás nélkül nem bír ki hosszabb időt.


A két csoportban a probléma a partnerkonstellációval van: az egyik vagy másik elégtelennek, hamisan értékeltnek, lealacsonyítottnak érzi a helyzetet. Voltaképpen ki akarnak kerülni ebből, de ezt nem tudják kifejezni és pótlékképpen látszat csatározásokat keresnek.

Ilyen esetekben, az igazi okok analízise segíthet. A következő zavarok állhatnak fönt:
  • Rangbeli zavar
  • Szerepzavar
  • Kontaktuszavar
  • Normazavar
A rangbeli zavar esetén túlságosan dominálónak vagy túl gyengének találják a másikat, elnyomottnak és értéktelennek érzi magát, illetve szégyelli magát a másik gyengesége miatt.

Szerepzavarban a másik által ráruházott partnerszerepet utasítja el.

Kontaktuszavarban a partneri légkört pl. látens kényszer, izgatottság vagy az érdeklődéshiány mérgezi.

Normazavar esetén a másik valóban vagy véletlenül megsértette a közösségi erkölcsi szabályokat, a szellemi értékeket, vagy az életcélokat.

Kapcsolódó bejegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...